Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schweiziska landslaget i bilolycka

Tre tränare i Schweiz alpina landslag skadades, varav en allvarligt, när deras minibuss kolliderade med en långtradare på E14 i Björnänge tidigt i morse.

Efter den svåra olyckan ställdes onsdagens tävlingar i Åre in.

Klockan var strax efter sju på morgonen och fyra tränare var på väg från hotellet där landslagen bor, Åre Continental Inn i Björnänge, till Åre för dagens alpina FIS-tävlingar i slalom.

Av någon anledning uppmärksammade de inte den ryskregistrerade långtradare som kom på E14 från Järpenhållet. Enligt ögonvittnen körde de rakt ut på Europavägen där 90 är tillåten hastighet. Kollisionen blev oundviklig och mycket kraftig.

När räddningstjänst från Åre kom till platsen strax efteråt låg VW-bussen totalkvaddad i diket. En tränare hade slungats ur och låg skadad i snön. En förbipasserade bilist hade stannat och tagit in en av de skadade i sin bil i väntan på ambulans. Denne klagade över nacksmärtor men var minst skadad av de tre.

Långtradaren stod kvar på vägbanan men var så intryckt fram att den inte längre var körbar. Föraren, som inte talade ett ord engelska, var synbarligen inte skadad. Han fick invänta tungbärgning av sitt fordon.

Ambulanshelikopter anlände från Östersund och ambulanspersonal arbetade med den svårast skadade tränaren, som då fortfarande satt fastklämd i den kvaddade minibussen. Räddningsmännen fick skära loss honom. Han hade varit medvetslös hela tiden men började nu visa livstecken.

– Han är inte helt borta men han är långt borta, sade räddningsledare Mats Nicolson, Åre räddningstjänst, som ledde räddningsarbetet.

Nicolson såg ingen förklaring till olyckan.

– Vi har pratat med bilister som kom precis efter och de sade att det var inga problem med sikten, sade han.

Den fjärde personen i tränarbilen klarade sig helt oskadd och behövde inte tas till sjukhus. De övriga tre togs till Östersunds sjukhus varifrån den svårast skadade senare flyttades över till Umeå där han nu får specialistvård.

Han har bland annat ådragit sig huvudskador.

Räddningsarbetet pågick i över en timme i sträng kyla, cirka 18 minusgrader. Polis från Järpen anlände och när räddningstjänsten var klar med sitt tog de över dirigering av morgontrafiken, som tidvis stått helt stilla på grund av olyckan, med långa köer i båda riktningar som följd.