Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagerskrällen i Sundsvall

/
  • Daniel
  • Daniel
  • Sara Varga skrällde i Andra chansen och tog sig till finalen nästa vecka med sitt bidrag
  • Även Daniel

Andra chansen bjöd på en rejäl överraskning. Sara Varga och The Moniker tog sig till Melodifestivalens final efter en nervig tävling där favoriterna föll som furor.

Annons

Det är goda tider för manikyrister i Medelpad. Inte många nagelband var hela när Melodifestivalens Andra chansen avgjordes i Sundsvall på lördagen. Efter nervslitande dueller stod Sara Varga och Daniel "The Moniker" Karlsson som segrare och fick var sin biljett till finalen i Globen den 12 mars.

Efter genrepet på fredagen sade Daniel Karlsson att han var chanslös i duellen mot Linda Pritchard.

På lördagen åt han upp det uttalandet som vore det en prinsesstårta.

– Jag tror att vi vinner för att det syns att vi har kul på scenen. Det är där vi gillar att vara. Jag skulle kunna gå upp och spela nu om jag fick, säger han direkt efter avgörandet.

Sara Varga mötte Loreen i sin första duell. I sin andra ställdes hon mot Love Generation som besegrat Jenny Silver i kvällens första duell.

– Hur vågar man ens tro på något sådant här, säger sångerskan när hon kliver av scenen i Sundsvall.

Sara Varga har fått hundratals mejl och hennes "Spring för livet" diskuterades flitigt på sociala medier under tv-sändningen. Texten som behandlar våld i ett kärleksförhållande väcker känslor.

– Låten handlar om något annorlunda än vad schlagerlåtar brukar göra - något väldigt, väldigt viktigt som berör många människor, säger hon.

Melodifestivalens tittare har hittills premierat fart, fest och dans. Inför Andra chansen var samtliga finalklara bidrag riktiga rökare, med undantag för rocksångaren Nicke Borgs mid-tempoballad "Leaving home".

Med The Monikers 60-talsinspirerade "Oh my God" och Sara Vargas visa "Spring för livet" bryts den trenden, vilket bäddar för en dynamisk final.

Daniel "The Moniker" Karlsson var den ende manlige artisten i Andra chansen. Ensam bland tjejerna tog han sig vidare till final. Sex män och två kvinnor hade direktkvalificerat sig till Globen, vilket betyder att sju av de tio artister som uppträder i Globen är män.

Värt att notera är att satsningen på att anlita stjärnproducenten RedOne till Melodifestivalen inte gick hem i de svenska stugorna. Hans bidrag "Dance alone" som framfördes av tjejerna i Love Generation blev utan finalbiljett. Men medan Andra chansen avgjordes i Sundsvall hände det saker på andra sidan Östersjön. Under lördagskvällen meddelade Ryssland att de ställer upp schlager-EM med en låt skriven av, just det – RedOne.

– Det var väl kul för RedOne att han kom till Eurovision i alla fall. Det är svenska folket som väljer och de ville inte skicka Love Generation, sade Christer Björkman på efterfesten i Sundsvall.

Som tävlingsproducent har han det yttersta ansvaret för att hitta låtar och artister till Melodifestivalen. Efter Love Generations misslyckande tror han att det kan bli svårare att locka de riktigt stora låtskrivarna till tävlingen.

– Ja, jag kommer att få jobba hårdare för att få med dem, säger Christer Björkman.

Mer läsning

Annons