Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schemakrocken lagd av klubbarna

Annons


Ishockeyns elitserieklubbar rasar över den tajta schemakrocken mellan Champions hockey league, elitserien och Karjala cup.

Spelschemat lades av... elitserieklubbarna själva.

-Det är inte så enkelt att göra ett schema som passar alla, säger Svenska hockeyligans vd Peter Gudmundson till TT.

Kort efter att förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson i måndags presenterat sin trupp till Euro hockey tour-turneringen i Finland, Karjala cup 6–9 november, ruskades svensk hockey om av motsättningarna.

HV71 stoppade Davidsson och Martin Thörnberg från landslagsspel rakt av. Linköping meddelade att deras spelare – Johan Fransson och Fredrik Emvall – fick välja själva men att det förutsattes att de skulle tacka nej.

Motivet:

Klubbarna vill inte släppa sina spelare i och med att spelschemat är så tajt under den perioden, och kritiken riktades mot Svenska ishockeyförbundet. Men bakom spelschemat ligger klubbarna själva. Det bekräftas av Svenska hockeyligan, elitserieklubbarnas intresseorgan:

-I stort sett så är det vi som lägger spelschemat, säger hockeyligans vd Peter Gudmundson till TT.

-Det är Svenska ishockeyförbundet som formellt fastställer det, men merparten av det stora jobbet görs av hockeyligan – att pussla ihop, bestämma när vi ska börja serien och slut.

TT: När man på förhand vet om de fastställda perioderna för Champions hockey league och landslagsturneringarna – går det inte att redan på förhand lägga ett schema där man inte får så här tydliga krockar?

-Ja... Jo, men bland det svåraste sakerna man kan göra är att lägga ett spelschema. Det är klart att man ser att det kan bli vissa konflikter. Kommande period... det är inte helt lätt att få ihop ett spelschema.

TT: Varför blir det en så stor friktion mellan hockeyligan och förbundet i Sverige när övriga länder verkar lösa det smidigare? Ligger det något annat bakom?

-Något annat, njae. I och med att vi och de andra ligorna gjorde en gemensam skrivelse så vet jag att de har samma grundinställning som vi. Sedan vet jag inte hur hårt de har drivit det i andra länder.

Tjeckien kommer av allt att döma att använda sig av Linköpings Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka i en eller två av de tre Karjala cup-matcherna och eventuellt också i en jubileumsmatch. Finland räknar samtidigt med att HV71:s Pasi Puistola, Jukka Voutilainen och Mikko Luoma spelar i Karjala cup.

-Vi förväntar oss att de ska spela i enlighet med de internationella regler som gäller, säger Finländska ishockeyförbundets vd Heikki Hietanen till Svenska Dagbladet.
Annons