Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Wojtaszek vann stortävling

Trots deltagande av en stor del av yppersta världseliten blev det något otippat polacken Radoslav Wojtaszek som vann stortävlingen på Isle of Man. Wojtaaszek och Arkadij Naiditsch, Azerbadjan, fick båda 7 poäng av 9 men den förstnämnde vann det extra särspelet om förstaplatsen.

En halv poäng bakom följde Kramnik, Grischuk, Nakamura med flera. Bästa dam blev segraren Wojtaszeks sambo, Alina Kashlinskaya, som också fyllde 25 år på avslutningsdagen. Bästa svensk blev Pia Cramling på 5 poäng och plats 68 av 165.

11-årige Adrian Söderström svarade för en ny topprestation när han i helgen kom tvåa i Knut Brokstads minnesturnering i Trondheim. Adrian nådde obesegrad 6 poäng av 7, samma som segraren Tryggve Dahl. Adrian inkasserade 66 nya ratingpoäng och prestationsratingen 2377. Bronset gick till Willy M. Kristiansen, Stavanger 5,5. På 22:a plats av 55 kom ÖSS-spelaren Anders Nylén med sina 4 poäng.

Vid ungdoms-VM i Grekland blev det bra spridning på de sex vinnarna från tre åldersklasser, 14-16-18, samt open och flickor. Guldmedaljer gick till Kina, Ryssland, Tyskland, Spanien, Armenien och Slovakien. Bäst placerad av nio svenskar blev Milton Pantzar i 18 open med sin 18:e plats.

Vid en tävling i Budapest, Ungern, klarade den uzbesiske spelaren Javokhir Sindarov, 2500, den tredje och sista GM-inteckningen. I en ålder av 12 år, 10 månader och en vecka blev han därmed den näst yngste att bli stormästare genom tiderna. Endast Sergej Karjakin, Ryssland, har varit yngre.

Sveriges forne världsstjärna, Ulf Andersson, spelar för närvarande med i en av sina favorittävlingar - öppna Bayerska mästerskapen. Efter två vinster valde han att ta en frirond trots att det ger noll poäng. Efter fyra ronder delar Ulf plats 20-58 med sina 3 poäng. 496 deltagare.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Bacrot-Rasmussen, från snabb-VM i Berlin, 2015. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net