Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Världsrekord i Saint Louis

I onsdags startade världens hittills starkaste schackturnering i Saint Louis, USA.

Sex spelare i den yppersta världseliten är på plats och medelratingen är på 2801,6. Startlista med rating och placering på världsrankingen: (1) Magnus Carlsen,2877  (2) Levon Aronian, 2805 (3) Fabiano Caruana,2801 (5) Hikaru Nakamura, 2787 (8) Veselin Topalov, 2772  (9) Maxime Vachier-Lagrave, 2768.

I turneringen Stockholm Open blev det en stunds nervös väntan för Jonathan Westerberg sedan han spelat remi mot Harald Lögdahl i sista ronden, men till sist blev Lars Karlsson tvungen att ställa in vinstförsöken i ett slutspel mot Josef Ask. Därmed hamnade Westerberg och Karlsson på samma poäng, 7,5 av 9, och särskiljningen avgjorde till förmån för den förstnämnde. Trea, en halvpoäng efter, kom Bosse Lindberg. 69 deltagare.

2-6 oktober arrangerar Judith Polgar Foundation en schackfestival i ungerska Budapest, och tack vare EU-stöd har SSF i samarbete med Utsiktstornet fått möjlighet att resa med tjugo tjejer till festivalen. Syftet med projektet är att stärka schackspelande tjejers självförtroende och stärka dem inför situationer och miljöer som är starkt konkurrensutsatta och under resan kommer man bland annat att delta i workshop med Judith Polgar och Pia Cramling, delta i en schacktävling och se Budapest och Ungern.

Nästa helg spelas Sjakkfejden – en lagmatch mot våra norska grannar – i Östersund. I nuläget är det fler gäster än svenskar anmälda! Lagmatch på lördagen 6 september och öppet snabb-DM på söndagen 7 september. Den 26-28 september spelas Västerås Open som blir den första av en serie Grand Prix-tävlingar. Redan nu finns 157 anmälda och däribland Henrik Johansson, ÖSS.

I veckans uppgift kan vit med rätt inledningsdrag vinna en pjäs.

Bo Wik

bowik@bredband.net