Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Världseliten tävlar i Norge

I norska Stavanger pågår superturneringen "Norway Chess" med ett imponerande startfält.

Den inledande blixtturneringen vanns av världsmästaren Magnus Carlsen, 7,5 poäng av 9. Närmast följde Aronian 6,5, Karjakin och Grischuk båda 5,5. Bland de tio som deltar märks även ex-världsmästarna Kramnik och Topalov, samt Östersundsbekante Simen Agdestein. Agdetein vann Nordiska Mästerskapen i Östersund 1992 och har nu inlett en comeback med sikte på Schack-OS i Norge till hösten. Turneringen i Stavanger spelas nu med en rond per dag och avslutas den 13 juni.

Förra helgen spelades turneringen "Zordix Open" i Umeå med deltagare i intervallet 1400 till nära 2400 i rating. Segern gick nu till Martin Lokander, SK Rockaden Stockholm, som fick ihop 6 poäng på de sju ronderna. Silver och brons till hemmaspelarma David Nygren 5, och Jonas Burman 4,5.

Stefan Schneider från Limhamns SK tog 8 poäng av 9 i Stockholm Elo Challenge, vilket räckte till odelad seger. Tvåa kom Carl Cederstam Barsk medan tredjeplatsen delades av Kirill Stupak och Simon Marder. Slutsegraren vann sju partier och spelade remi mot tvåan och trean.

Redan nu är närmare 300 spelare anmälda till sommarens SM-tävlingar i Borlänge 11-20 juli. Från J/H-distriktet är Sven-Olof Andersson, Bo Sundell och Henrik Johansson, alla ÖSS, hittills anmälda. Vid SM finns spelklasser för olika åldrar och spelstyrkor. I samband med SM avhålls traditionellt även Sveriges schackförbunds årliga kongress och bland de nya föreslagna kandidaterna till styrelsen finns före detta Östersundsbon Per-Olov Larsson, numera Oskarshamn. Från Östersund har tidigare Gösta Berg och Sven-Olof Andersson (1989-2011) haft poster i detta SSF:s högsta beslutande organ.

Bo Wik

bowik@bredband.net