Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Världens fjärde största idrottsevenemang

Schack-OS i Tromsö kan klassas som världens fjärde största idrottsevenemang.

Annons

Efter tio av elva ronder leder något överraskande sjunderankade Kina närmast före Ungern, Frankrike, Ukraina, Ryssland och USA. I Kina går tredjebordsspelaren Yangi Yu väldigt starkt med 8,5 poäng av 10 och prestationsratingen 2902.

Norges förstalag ligger på 39:e plats och här har världsettan Magnus Carlsen vunnit fem, remiserat två och förlorat två partier. Carlsen fick vila i mötet med Yemen. Sverige har tyvärr inte nått upp till förväntningarna och ligger på 47:e plats. Sverige förlorade i tionde ronden mot England med 1-3 och avslutar med att möta Bangladesh.

I damklassen leder Ryssland trots förlust i prestigemötet med Ukraina. Tvåa ligger Kina och närmast därefter Ukraina, Tyskland, Georgien och Spanien. Sverige som ligger på 35:e plats besegrade Estland i den tionde ronden och möter det något starkare Kuba i slutronden. 

Preliminär lottning inför säsongens seriespel är nu verkställd och i division II grupp 1 spelar följande sex lag: Östersunds SS, SK Örnen (Örnsköldsvik), SK Kristallen II (Stockholm), Fagervik/Sundsvall, Sandvikens SK och SK Rockaden II, Umeå. I division III ser vi fem lag: ÖSS II, ÖSS III, ÖSS IV, Schack 88 samt Umeås nya klubb – Akademiska SS. Första ronden spelas den 19 oktober.

Till sist ett tips, saxat ur kvällsposten 1951:

"Ge upp i tid, ty eder motståndare kan ha väntande hustru och barn."

Bo Wik

bowik@bredband.net