Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Världens fjärde största idrottsevenemang

Schack-OS i Tromsö kan klassas som världens fjärde största idrottsevenemang.

Efter tio av elva ronder leder något överraskande sjunderankade Kina närmast före Ungern, Frankrike, Ukraina, Ryssland och USA. I Kina går tredjebordsspelaren Yangi Yu väldigt starkt med 8,5 poäng av 10 och prestationsratingen 2902.

Norges förstalag ligger på 39:e plats och här har världsettan Magnus Carlsen vunnit fem, remiserat två och förlorat två partier. Carlsen fick vila i mötet med Yemen. Sverige har tyvärr inte nått upp till förväntningarna och ligger på 47:e plats. Sverige förlorade i tionde ronden mot England med 1-3 och avslutar med att möta Bangladesh.

I damklassen leder Ryssland trots förlust i prestigemötet med Ukraina. Tvåa ligger Kina och närmast därefter Ukraina, Tyskland, Georgien och Spanien. Sverige som ligger på 35:e plats besegrade Estland i den tionde ronden och möter det något starkare Kuba i slutronden. 

Preliminär lottning inför säsongens seriespel är nu verkställd och i division II grupp 1 spelar följande sex lag: Östersunds SS, SK Örnen (Örnsköldsvik), SK Kristallen II (Stockholm), Fagervik/Sundsvall, Sandvikens SK och SK Rockaden II, Umeå. I division III ser vi fem lag: ÖSS II, ÖSS III, ÖSS IV, Schack 88 samt Umeås nya klubb – Akademiska SS. Första ronden spelas den 19 oktober.

Till sist ett tips, saxat ur kvällsposten 1951:

"Ge upp i tid, ty eder motståndare kan ha väntande hustru och barn."

Bo Wik

bowik@bredband.net