Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Upp och ner för Carlsen

Världsmästaren Magnus Carlsen sparar inte på krutet i turneringen Gashimov memorial.

Efter åtta av tio ronder leder Carlsen på 5 poäng efter att ha vunnit fyra partier, remiserat två och för ovanlighetens skull förlorat två. Närmast följer Caruana 4,5, Karjakin, Radjabov och Nakamura, alla 4 poäng, medan hemmaspelaren Mamedyarov, Azerbadjan sladdar på 2,5 poäng. Sex man spelar dubbelrondigt och de två som besegrade Carlsen i första rundan var Caruana och Radjabov.

Kateryna Lagno, Ukraina, tog guldet i Dam-VM i snabbschack, som avslutades i Khanty-Mansijsk i fredags. Hon nådde 10,5 poäng på de 15 ronderna – samma som tvåan Alexandra Kosteniuk, Ryssland. Bronset gick till Olga Girya också hon Ryssland. Sveriges Pia Cramling fick 7,5 poäng och plats 21 bland de 34 deltagarna. Snabbtävlingen följdes sedan av VM i blixt-schack och här segrade Anna Muzychuk, Slovenien, medan Pia Cramling kom på 13:e plats. De svenska tjejerna kommer hem med tre medaljer från Flick-NM på Island. Medaljörer blev Angelina Fransson (guld i A-gruppen), Lina Cao-Zhang (silver i B-gruppen) och Jessica Bengtsson (brons i A-gruppen).

I Hammerdal har det spelats en dubbelrondig blixtturnering med betänketiden 3 minuter plus 2 sekunder i tillägg per utfört drag. Något som är möjligt med de digitala schackklockorna och den betänketiden kommer också att användas i kommande blixt-DM och blixt-SM.

Det blev nu ytterst jämnt i toppen med tre man på 5 poäng: 1) Per-Jonas Wik 5 poäng (av 8) 2) Fredrik Blixt 5 3) Bo Wik 5 Därefter följde Sune Zackrisson och Ulf Abrahamsson.

Blixt-DM spelas som vanligt med tre deltävlingar: 13 maj i Östersund, 15 maj i Hammerdal och avslutningsvis 20 maj i Östersund. Man får räkna sina två bästa resultat i sammandraget.

Veckans uppgift utgörs av partislutet mellan Garcia och Tian, 2001. Vit hittar överraskande en matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net