Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Ulf Andersson debuterar i veteran-VM

Sverige ställer upp med hela fem lag i veteranernas lag-VM 65+ i Prag, som börjar den 6 mars. Förutom SWE1, SWE2 och SWE3 deltar två lokala lag: Team Arboga och Team Skåne.

I förstalaget spelar Dan Uddenfeldt, Nisse Renman, Magnus Wahlbom, Bengt Hammar och Nils-Åke Malmdin, Sundsvall. Men den starkaste spelaren återfinns i Arbogalaget: Ulf Andersson som debuterar i veteranmästerskapet. 68-årige Ulf som var rankad trea i världen 1983, är den näst starkaste spelaren i detta lag-VM 65+ efter engelsmannen John Nunn.

Sex man fanns på startlinjen när ÖSS februariblixt avgjordes förra tisdagen. Högstrankade Sven-Olof Andersson infriade förväntningarna och segrade på maximala 5 poäng. Silver till Bengt Öberg 4 och därefter följde Henrik Johansson 3, Taher Ahmadi 2, Wilhelm Moänge 1 och Bo Andersson.                      

Den gångna helgen genomfördes den femte deltävlingen i Svenska Grand Prix-serien i form av Elite hotel Open i Växjö med 162 spelare i huvudturneringen. Inte mindre än sju spelare kom här jämsides i topp på 6,5 poäng av 8. Segrare på bäst kvalitetspoäng blev högstrankade Baadur Jobova, Georgien. Ett godkänt resultat noterade också Henrik Johansson, ÖSS, som med 3 poäng även erhöll en eloökning på 16 poäng.

I huvudturneringen deltog nio damer och bäst av dessa blev Ellinor Frisk med 5,5 poäng. Andelen damer i de olika deltävlingarna varierar mellan fyra och nio procent. I klassen Lilla Elite Open, under 1600 i rating, vann Bobbo Spetz, Wasa SK, på 7 poäng av 8. Återstående två deltävlingar i GP-serien är Påskturneringen i Norrköping, 10-13 april, samt Deltalift Open i Tylösand, 21-23 maj.

Coronaviruset fortsätter att ställa till det för de kinesiska spelarna. Wang Hao och Ding Liren har fått ändra sina förberedelser inför VM-kandidatturneringen. På torsdagen kom nyheten att Wei Yi inte kan lämna Kina, och tvingas att tacka nej till Prags mastersturnering där Nils Grandelius är Sveriges hopp. Wei Yis ersättare blir världens bästa junior och kanske en av vinterns mest omtalade spelare: Alireza Firouzja (2726) som flytt Iran och numera bor i Frankrike.

På söndag inleds den mäktiga och 19 dagar långa VM-kandidatturneringen i ryska Jekaterinburg. Åtta deltagare möts dubbelrondigt och vinnaren spelar VM-final mot Carlsen i november.

I veckans uppgift ser vi partislutet Juzek-Ferenc, Polen 1999. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel