Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Tre vinnare i ungdoms-DM

I lördags spelades årets ungdoms-DM i Östersund med deltagare i tre olika åldersklasser. Totalsegrare blev Axel Sahlin, ÖSS, som med sina 5 poäng av 6 även vann gymnasieklassen.

I mellanstadieklassen blev det en knapp seger för Wilhelm Moänge, Stamgärde skola, Undersåker, på 3,5 poäng, samma poäng som tvåan Tim Vos, också Stamgärde skola, men med inbördes seger. I lågstadieklassen segrade Anna Vos, även hon Stamgärde skola.

I dag fredag inleds årets stora schackhändelse när VM-finalen i London startar. Den sedan år 2013 regerande mästaren Magnus Carlsen utmanas nu av USA:s Fabiano Caruana som ligger blott tre ratingpoäng efter Carlsen, 2835 respektive 2832. Det blir 12 partier och om så behövs därefter särspel. Prispotten ligger på modiga 1 miljon euro och norsk tv direktsänder under de två och en halv veckorna men matchen går naturligtvis också att följa på olika nätsajter, exempelvis via schack.se eller chessbomb.com. Alla partier startar kl. 16:00 svensk tid.

Den 44:e upplagan av turneringen på ön Guernsey slutade med en svensk vinnare i form av Tiger Hillarp-Persson, som nu vunnit denna tävling hela åtta gånger. Han fick 6 poäng av 7.

I Hammerdals novemberblixt startade säsongsdebuterande René Schiller bäst med fem inledande vinster, men blev dock på mållinjen upphunnen av såväl Stefan Karlsson som Sebastian Granlund och alla tre landade på 9 poäng av 12. Bäst särskiljning för segraren Stefan Karlsson med Granlund och Schiller som tvåa respektive trea. Sju poäng fick fyran Per-Jonas Wik och därefter följde Ulf Abrahamsson, Bo Wik och Marie Henriksson.

Ding Liren, Kina, har slagit legendaren Tals tidigare världsrekord på 95 långpartier i följd utan förlust. I andra ronden av superturneringen i kinesiska Shenzhen spelade Ding remi mot fransmannen Maxime Vachier-Lagrave och därmed har han nu spelat 96 partier i följd utan att förlora.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Brodowski-Naiditsch, Tallin, 2016. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net