Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Stor ökning av schack på nätet

De senaste veckorna har utbudet av olika onlineturneringar ökat lavinartat. I den internationella utslagningsturneringen Banter Blitz Cup är man i skrivande stund framme vid semifinaler och de spelare som imponerat mest är världsmästaren Magnus Carlsen och iranske stjärnskottet Alireza Firouzja.

Turneringen med 133 deltagare spelas på sajten chess24.com med 3-minuterspartier och först till 8,5 poäng. Sverigeettan Nils Grandelius var länge med i leken efter fyra vunna matcher men i kvartsfinalen ställdes han mot övermäktigt motstånd i form av Magnus Carlsen som vann med 9-1 efter 8 vinster och två remier. I det ena remipartiet hade Grandelius det vinnande materialet kung, springare och löpare mot ensam kung, men med blott 10,7 sekunder kvar hann han inte sätta matt.

Extra givande är att följa livesändningarna då det i konceptet även ingår att spelarna i bild även muntligen kommenterar partierna medan de spelar. I sjätte partiet utförde Carlsen ett spektakulärt damoffer med diskutabel kompensation. Carlsen påpekade att det inte var nödvändigt men att det skulle leda till intressant spel. Carlsen vann också det partiet.

I Sverige har det även skapats ett seriespel online för klubblag och i första omgången deltog 185 spelare. Här segrade Växjö SK som nu får spela i en internationell serie. Därefter har även en ny serie spelats med två divisioner och totalt 344 spelare och på gång är också en tredje division.

Även i JH-distriktet spelas det online. I lågstadietävlingen Sikta mot stjärnorna för femmannalag är Orrvikens skola nu vidare till tredje slutspelsnivån. Klasslaget från Orrviken besegrade Chessheroes från Dagsbergs skola i Norrköping med hela 16-4  och av bara farten Stavby skola norr om Uppsala med 13-7. Orrvikens skola är nu som ett av 16 kvarvarande lag i turneringen klara för åttondelsfinal.

För Cedertrean från Cederbergsskolan i Föllinge blev det stopp mot Galopp från Tygelsjöskolan söder om Malmö med 7-13. För vinstpoäng i första slutspelsomgången svarade Axel Nilsson i mötet med Sebastian Lindsjö. Starkt trots allt av Föllingelaget att gå vidare från gruppspelet.

Veckans uppgift består av partislutet Blasek-Röschlau, 1988. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel