Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Start för allsvenskan

En ryggrad i svenskt schack är det allsvenska seriespelet som aktiverar närmare 2000 spelare. Säsongens premiär sker redan nu till helgen och lustigt nog ska samtliga tre ÖSS-lag spela dubbelronder, lördag-söndag, i Umeå.

Förstalaget som spelar i division II möter Haparanda och Örnsköldsvik. ÖSS II och ÖSS III spelar i division III och båda ska möta Umeå Akademiska SS respektive SK Rockaden, Umeå, II. Förstalaget spelar med 8-mannalag medan denna division III-grupp spelas med 4-mannalag. I förstalagets division II-grupp ingår även tre Stockholmslag, ett från Norrtälje samt Sundsvall-Fagervik II.

Elitserien och superettan startar sitt spel med ett stort gemensamt tredagarssammandrag 9-11 november i Stockholm.

I Grekland pågår europacupen för klubblag med 61 stycken 6-mannalag i öppna klassen och 12 i damklassen. Det svenska laget Team Viking är rankat som nummer 23 och ligger efter fem ronder på 36:e plats. På tredje plats ligger det norska laget Vålerenga med världsmästaren Carlsen, engelsmannen Howell och Sveriges Nils Grandelius vid toppborden. Grandelius var här efter sin vinst över världsstjärnan David Navara uppe på 64:e plats på världsrankningen och efter denna tävling får vi nog också veta om han åter kommer att ingå i Carslens sekundantteam inför VM-finalen. Svenska Pia Cramling spelar i damklassen liksom tidigare gånger för Monte Carlo.

Den elfte säsongen för J/H-distriktet med lagtävlingen schackfyran, sedan omstarten 2007/08, har nu tagit sin början.

I nuläget har man fått in 29 fjärdeklassers önskemål om introduktionsbesök.

Tanken är att klasserna därefter övar schack exempelvis en lektionstimme per vecka. Från länsfinalen i Östersund lördag 6 april räknar man som tidigare med att de fyra främsta klasserna får delta i riksfinalen i Västerås lördag 25 maj.

I veckans uppgift ser vi partislutet Bönsch-Mueller, 1992. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

 bowik@bredband.net