Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Stark inledning av Pia Cramling i lag-EM

I Batumi, Georgien, pågår lag-EM för nationslag med 40 lag i öppna klassen och 32 lag i damklassen. Sverige deltar i båda klasserna och efter fem ronder ligger Sverige på 30:e plats respektive 22:a plats.

Annons

I den öppna klassen är så gott som alltid Ryssland högst rankat i såväl VM som EM, och så även denna gång trots avsaknad av världsstjärnorna Grischuk, Karjakin, Kramnik och Nepomniachtchi. Efter fem ronder delas ledningen av Ukraina och Ryssland, närmast följda av Slovenien, Tyskland, Armenien och Azerbadjan. Bästa partiet hittills är förmodligen holländske Anish Giris vackra vinst i andra rondens möte med Grekland.

I det svenska laget spelar Nils Grandelius, Tiger Hillarp-Persson, Erik Blomqvist, Pontus Carlsson och Jonathan Westerberg.

I damklassen leder Ryssland närmast före Georgien, Azerbadjan, Serbien och Polen. För svenskorna Pia Cramling och Siv Bengtsson är det nu ett slags 41-årsjubileum, då de båda spelade jämsides i landslaget redan 1978 vid Schack-OS i Buenos Aires. I laget spelar nu även Pias dotter Anna Cramling samt Ellinor Frisk och Borislava Borisova. Ankaret Pia Cramling har vid förstabordet öppnat starkt med 4,5 poäng av 5.

På Heine Onstad Art Center utanför Oslo pågår VM i Fischer Random, som avslutas på söndag. De fyra deltagarna är Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Wesley So och Jan Nepomniachtchi. Fischer Random uppfanns av legenden Bobby Fischer och innebär att de åtta stora pjäsernas placering sker slumpmässigt, spegelvänt lika för motståndaren. En begränsning är att kungen måste befinna sig mellan tornen samt att löparna, som i vanligt schack, ska gå på rutor av olika färger. Spelformen kallas också för Schack 960 då det blir just 960 möjliga olika startställningar. Rockadrätten finns kvar som i vanligt schack.

I ÖSS KM spelades i tisdags den femte ronden med remi i toppmötet Bengt Öberg och Simon Ferm. I toppen leder Ferm på 4 poäng före Öberg 3,5. Henrik Johansson 3, har dock ett ospelat parti.

Lördag 16 november spelas Ungdoms-DM på schacksalongen i Östersund. Fyra åldersklasser: 7-9 år, 10-12, 13-15 samt 16-19. Ingen startavgift men medlemskap i schackklubb krävs vilket också kan ordnas på plats.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Rinder-Heemskerk, 1961. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel