Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: So finalbesegrade Carlsen

I norska Hövikodden utanför Oslo har VM i Fischer Random spelats.

I semifinalerna vann Magnus Carlsen med 12,5-7,5 mot Fabiano Caruana medan Wesley So besegrade Jan Nepomniachtchi med 13-5. Carlsen, som sedan tidigare är inofficiell världsmästare i spelformen, förlorade sedan finalen mot Wesley So med 13,5-2,5. I bronsmatchen vann Jan Nepomniachtchi med 12,5-5,5 över Fabiano Caruana. Det är ännu inte bestämt om och när So ska försvara sin VM-titel.

Lag-EM i Batumi, Georgien, har färdigspelats och här vann Ryssland både den öppna klassen och damklassen. I den öppna gick silvret till Ukraina och bronsmedaljerna till England. Ukrainas Vasili Iwantjuk, 50 år, spelade i samtliga nio ronder och det med den goda prestationsratingen 2771. Det svenska laget slutade på plats 21 av de 40 lagen. I damklassen kom Georgien tvåa medan bronset gick till Azerbadjan. Det svenska laget gick in på 26:e plats av 32. Klart bäst i svenska laget var Pia Cramling, som tog imponerande 8 poäng av 9 och fick en prestationsrating på 2621.

I tyska Hamburg pågår tävling nummer tre i FIDE:s Grand Prix-serie, dock utan Carlsen och Caruana. Bland de namnstarkare deltagarna kan nämnas Vachier-Lagrave, Grischuk, Nakamura, Topalov, Svidler och Nepomniachtshi. Tävlingen sammanfaller också med GCT-etappen i Bukarest med Caruana, Aronian, So, Mamedjarov, Karjakin och Anand med flera.

I måndags spelades novemberturneringen för juniorer i Hammerdal och vinnare blev Anneli Bäckman med 8 poäng av 9. Silver till Sulaiman Sulaiman medan tre spelare hamnade på 6 poäng: 3) Salman Sulaiman, 4) Vega Källström och 5) Elis Källström.

En ytterst celeber deltagare har tackat ja till spel i nästa upplaga av Sigeman-turneringen i Malmö. Det handlar om flerfaldige världsmästaren och legenden Anatolij Karpov, 68 år. Karpov som i dag styrkemässigt halkat ned till en nivå på högsta Sverigeelit blir en intressant deltagare i turneringen.

Nu på söndag tar ÖSS I hemma emot Wasa SK II, Stockholm i division I. Och i division III åker ÖSS-lagen II och III till Sundsvall för matcher mot Fagervik/Sundsvall III respektive II. Resultat från månadsblixtar i Östersund och Hammerdal redovisas nästa fredag.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Grewe-Jittenmeier, 1998. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel