Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Simon Ferm tog sin tredje KM-titel

Höstens lång-KM hos ÖSS som påbörjades den 8 september har spelats rent fysiskt i klubblokalen. Klubbmästare blev nu för tredje året i följd Simon Ferm, som nådde starka sex poäng av sju möjliga.

En hård kamp följde där bakom om medaljerna, när såväl tvåan Henrik Johansson som trean Olof Edler och fyran Bengt Öberg alla hade fem poäng. Bäste junior blev Axel Sahlin närmast före Wilhelm Moänge. 

I söndags spelades den andra deltävlingen i online blixt-DM. I topp fick vi nu en helt ny trio då första omgångens etta och trea, Anders Åström och Bo Sundell, inte deltog och tidigare tvåan Denis Puleshi troligen drabbades av ett tekniskt avbrott och missade fyra av de sju partierna.

Frågan är dock om någon av dessa skulle ha rått på Adrian Bohman Karlholm, som nu gjorde sin entré med att vinna alla sju partierna. Bakom Adrian blev det en öppen historia och till slut gick andraplatsen till Bo Wik på 5 poäng och närmast därefter följde Jan Hanning och Bengt Öberg, båda 4,5, Sven-Olof Andersson 4, Peter Svensson 3,5 (av 4 spelade) och så vidare. 14 deltagare. De två bästa resultaten räknas i sammandraget och den tredje deltävlingen, nu på söndag, blir naturligtvis helt avgörande och en hel räcka av spelare har chansen att ta DM-titeln.

I söndags startade också en ny fem veckors omgång av SCTB, den svenska blixtligan för lag. I toppdivisionen tog Stockholmsklubben Wasa SK en rätt klar seger, mycket beroende på förstabordsspelaren GM Bassem Amin, Egypten, som vann samtliga sina 17 partier. Klubben hade totalt sex utländska förstärkningar och vid tionde och sista bordet satt 1981 års Sverigemästare Dan Cramling, bror till sin mer kända lillasyster Pia Cramling.

Nu på söndag inleds den första deltävlingen i Champions Chess Tour med Magnus Carlsen i huvudrollen. Tävlingen pågår 22-30 november och den tionde och sista tävlingen är planerad till september 2021. Touren kommer också att sändas på Eurosports digitala kanaler och bli tillgänglig i 60 länder.

Tv-serien Queens Gambit har medfört ett ökat intresse och SSF förmedlar att Ebay haft en uppgång på 273 procent av sålda schackspel världen över de senaste tio dagarna.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Tukhaev-Horvath, Chennai Open, 2017. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel