Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Schackkurs för skolpersonal

Onsdagen den 15 januari gästas Östersund av Sveriges Schackförbunds riksinstruktör, Jesper Hall, som ger en innehållsrik kurs i två delar.

Kursen är gratis och vänder sig i första hand till skolpersonal, som lärare och fritidspedagoger men även till företrädare för nyinflyttade och invandrare. Här får man lära sig att använda schack på ett roligt och pedagogiskt sätt. Inbjudan kan erhållas via undertecknad.

Förra tisdagen avgjordes ÖSS decemberblixt med sex man på startlinjen. En ny bekantskap presenterade sig i form av 32-årige John Fritz, Västerviks ASK. Fritz, som har över 1900 i rating bor numera i Östersund och efter ett par års uppehåll från schacket vann han nu ändå med 4,5 poäng av 5. Närmast följde tre spelare på 3 poäng: Sven-Olof Andersson, Henrik Johansson och Fabian Lorentzon och därefter Wilhelm Moänge och Bengt Öberg. Hammerdals dito redovisas i kommande ruta.

I Schack 88:s decemberturnering för juniorer förra måndagen segrade Elis Källström på maximala 9 poäng av 9. Närmast följde Anneli Bäckman 8, Sulaiman Sulaiman 6, Vega Källström och Salman Sulaiman båda 5.

London Chess Classics huvudnummer var finalen i Grand Chess Tour. Där förlorade världsettan Magnus Carlsen i semifinalen mot Maxim Vachier-Lagrave medan Ding Liren i den andra semifinalen besegrade Levon Aronian. Ding Liren vann därefter finalen mot Maxim Vachier-Lagrave. Medtävlarna och kommentatorerna var överens, Ding Liren dominerade GCT-slutspelet i London, det var en värdig vinnare.

Men Peter Svidler kompletterade den bilden; om man räknar in alla etapperna i årets Grand Chess Tour så var Magnus Carlsen den mest lysande stjärnan. Sveriges Jonny Hector har varit stamgäst i den öppna turneringen i London Chess Classic på senare år, men han var inte med den här gången. Juniorerna Rameshbabu Praggnanandhaa och Anton Smirnov delade förstapriset på 7,5 poäng.

I Jerusalem pågår nu årets sista deltävling i FIDE:s Grand Prix-serie. 16 deltagare spelar matcher i utslagsform.

Sveriges Schackförbund bjuder på en julkalender där ett nytt avsnitt med instruktivt innehåll visas varje dag fram till och med julafton, på schack.se

I veckans uppgift ser vi partislutet Hukel-Kocmal, 1990. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel