Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Schack-OS till Kina och Ryssland

I den mäktiga turneringen Schack-OS i norska Tromsö vann sjunderankade Kina för första gången och gjorde det med ett ungt och jämnstarkt lag.

Annons

Kina fastställde sitt lag med en uttagningsturnering som resulterade i att tre av landets fem högst rankade spelare inte var med i Tromsö. Det blev nu en välförtjänt triumf: av de 44 partierna under de elva ronderna förlorades bara ett. Mest framstående var tredjebordsspelaren Yangi Yu som noterade 9,5 poäng av 11. Efter Kina följde Ungern, Indien, Ryssland, Azerbadjan och så vidare.

Sverige kom på 33:e plats, en bättre än rankingen. I mötet med England fick Tiger Hillarp-Persson en meriterande vinst när han som svart besegrade självaste Nigel Short. Norge hamnade på 29:e plats härförda av världsmästaren Magnus Carlsen som tog 6 poäng på sina 9 partier. Deltog gjorde totalt 177 lag.

Ryssland vann damklassen för tredje gången i följd. Förlusten mot Ukraina i näst sista ronden kunde inte ändra på den saken. Silvret gick till Kina och brons till Ukraina medan Sverige intog 28:e plats att jämföra med förhandsrankingen 29. Stöttepelarna i det svenska laget var Pia Cramling (10 poäng av 11) och Ellinor Frisk ( 9,5 poäng av 11) och deras strålande insatser belönades också med bronsmedaljer vid prisutdelningen. De blev tredje bästa spelare – baserat på prestationsranking – på bord 1 respektive bord 3. Under de två veckorna spelades allt som allt hela 6864 partier.

I Stockholm pågår turneringen Stockholm Open med 69 deltagare. Den lokala schacksäsongen inleds traditionellt i september och redan lördag 6 september blir det i Östersund tioårsjubileum av Sjakkfejden, räknat sedan omstarten 2005. En lagmatch mot våra norska grannar som därefter följs av öppna snabb-DM på söndagen. 

I veckans uppgift kan vit med hjälp av ett kraftfullt offer göra en snygg matt i tre drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net