Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Schack-OS har startat

I Batumi, Georgien, pågår den 43:e upplagan av Schack-OS som också är den deltagarmässigt största hittills. I denna lagtävling för 4-manna nationslag deltar nu 185 lag i den öppna klassen och 151 i damklassen. Samtliga 668 partier i varje rond spelas på sensorbräden och sänds live.

För första gången sedan debuten 1952 är Ryssland inte högst rankat i förväg. Denna gång har titelförsvarande USA snittratingen 2772 mot Rysslands 2764. Sverige är rankat på plats 32 och har inlett med 4-0 över Thailand och 3,5-0,5 mot Tunisien. USA fick överraskande klen utdelning i andra ronden med blott en vinst och tre remier mot Georgiens tredjelag.

I damklassen är Sverige rankat som nummer 59 och startade med 4-0 över Hongkong men föll sedan med 0,5-3,5 mot starka Georgiens andralag.

Svenske Michael Wiedenkeller spelar för Luxemburg och i andra rondens möte med Iran klarade han remi mot den nyblivne juniorvärldsmästaren Parham Maghsoodloo.

I Hammerdal pågår Schack 88:s snabb-KM där man i sammandraget får räkna sina två bästa resultat av tre deltävlingar. I den första segrade Per-Jonas Wik på 4,5 poäng närmast följd av Stefan Karlsson och Sune Zackrisson. I deltävling två som spelades med fem ronder monrad och åtta deltagare delades segern mellan Stefan Karlsson och Bo Wik, båda på 4 av 5 poäng. De följdes närmast av Sune Zackrisson, Ingmar Larsson-Sethson och Per-Jonas Wik. Ingmar inledde med att efter blott 13 drag mattsätta en motståndare som hade mer än 400 poäng högre rating. Det mesta kommer att avgöras i sista tävlingen men totalsegrare måste bli någon ur trion Per-Jonas, Stefan och Bo.

Veckans uppgift är trots det ringa pjäsantalet förvånansvärt svårlöst. Vi har här en känd klassisk miniatyr av Samuel Loyd, från år 1910. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net