Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Schack bra för skolelever

I tisdags genomfördes på Gamla Teatern i Östersund en pedagogdag med fokus på hur schack kan användas som ett hjälpmedel i skolan. Inför ett tiotal kursdeltagare förklarade riksinstruktören Jesper Hall även att schack i skolan fortsätter att breda ut sig i Europa med länder som Danmark, Polen, Turkiet och Sverige i spetsen.

Schack för skolelever anses stimulera koncentrationsförmågan, logiskt tänkande, mönsterseende, fantasi och förmågan att använda teoretisk kunskap i praktiken. Högt värderas också de sociala vinsterna. I J/H-distriktet har nu flera fjärdeklasser också börjat anmäla sig till säsongens lagtävling schackfyran.

Weekendturneringen Levanger Grand-Prix i Norge samlade 45 deltagare. Suverän segrare blev FM Trygve Dahl, Hells SK, numera också seriespelare i ÖSS I, som vann samtliga sju partier. På tredje plats kom blott 11-årige Adrian Söderström, Sundsvall, på 5 poäng medan ÖSS-spelaren Anders Nylén gick in på 15:e plats med 4 poäng.

I Saint Louis har legenden Garry Kasparov, 55, deltagit i en schacktävling av det annorlunda slaget. Här spelades fem matcher mellan världsstjärnor i ”Fischer random” även kallat Chess 960, där de stora pjäsernas placering på första och sista raden slumpmässigt placeras ut. Kasparov förlorade sin match mot Veselin Topalov med 11,5–14,5.

Vid junor-VM i Turkiet vann i den öppna klassen topprankade iraniern Parham Maghsoodloo, 2649, på 9,5 poäng av 11. Svenske deltagaren Martin Jogstad, 2305, var rankad på plats 101 av de 165 deltagarna och slutade nu på 124:e plats med 4,5 poäng. I flickklassen gick segern till ryskan Alexandra Maltsevskaja som nådde 8,5 poäng av 11. Svenska deltagaren Anna Cramling-Bellon kom på 54:e plats med sina 5,5 poäng. Hon var i förhand rankad som nummer 57 av 98 deltagare.

Bo Wik

bowik@bredband.net