Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Rysk seger i Norge

Norway Chess avslutades i fredags och det blev rysk seger.

Sergey Karjakin, Ryssland, vann mot italienaren Fabiano Caruana och kunde därmed hålla undan till seger i Norway Chess. Han slutade på 6 poäng och vann med en halv poäng till godo på Magnus Carlsen som avslutade med att besegra Simen Agdestein. Trea slutade Alexander Grischuk med 5 poäng. 4-5) Caruana och Topalov, 4,5  6-9) Aronian, Svidler, Giri och Kramnik, 4  10) Agdestein 3,5.  Av världens nio främsta saknades bara femman Anand och sjuan Nakamura.

Norway Chess slutspelades i fredags. Tre dagar senare hade sex av deltagarna i Stavanger skyndat vidare till Dubai och slagit sig ner för första ronden i snabbschacks-VM. Detta mästerskap har samlat 113 spelare. Här uppträder spelarna med sina snabbschacks-elo vilket innebär att Magnus Carlsen står på fjärde plats i startlistan efter Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana och Alexander Grischuk. Magnus är naturligtvis fast besluten att ändra på den ordningen. Efter tio ronder av femton är det Magnus Carlsen i topp en halv poäng före Levon Aronian.

Förra lördagen spelades i Östersund en individuell tävling för fjärdeklassare som utgjorde kvalificering till Schack4an-Mästaren, vars riksfinal spelas den 19 juli i samband med SM i Borlänge. 1) Elvin Porter, Vidarskolan, 15 poäng, (vinst i alla 5 partierna!) 2) Sigrid Elgenäs, 13, Vidarskolan. Sex spelare uppnådde 11 poäng: Ebba Nääs och Tova Nilsson, Sonfjällsskolan, Elis Hippe Runsten, Heidi Forss och William Johansson, Vidarskolan, samt Felix Johansson, Sonfjällsskolan. Dessa åtta är kvalificerade till riksfinalen.

I en turnering i Budapest blev det svensk seger när stormästaren Ralf Åkesson vann på 7 poäng av 10. Silvret gick till Wang Puchen, Nya Zeeland, 5,5 poäng, samma poäng även för trean och hemmaspelaren David Berczes, Ungern.

Veckans uppgift utgörs av ett partislut mellan Emma Jamie och Samuel Schweber, 1966. Vit gör matt i två drag.