Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Rekorddeltagande vid pedagogkurs

Förra onsdagen genomförde JHSF sin årliga pedagogdag för skolpersonal, klubbfunktionärer och denna gång även för representanter för organisationer som tar emot nyanlända. Hela 25 deltagare, vilket torde vara distriktsrekord, trimmades under ledning av SSF:s riksinstruktör Jesper Hall i ordenssalen på Gamla Teatern.

Annons

Där varvades information om olika projekt med en hel del praktiska schackövningar. Hall visade även spelformer för mindre erfarna och hur man hittar rätt bland det ökade utbudet av pedagogiska övningar på nätet, samt hur man bildar skolschackklubbar.

Efter kursen hölls dessutom ett extra möte för deltagarna som representerade organisationer för nyanlända, vilka ingår i projektet "Världsspråket schack".

En av årets mäktigaste turneringar är Tata Steel Tournament, i holländska Wijk an Zee, även kallad schackets "Wimbledon". Världsmästaren Magnus Carlsen har i denna 82:a upplaga startat försiktigt med hela sju remier innan han i måndags fick sin första vinst. Han kan dock trösta sig med att nu ha slagit Tiviakovs världsrekord på 110 långpartier utan förlust - Carlsen är nu obesegrad i 116 partier i följd.

Leder turneringen gör Fabiano Caruana på 6 poäng av 9. En kvartett spelare skuggar på 5,5 poäng: Magnus Carlsen, Wesley So, Jordan van der Forest och iranska stjärnskottet, blott 16-årige Alireza Firouzja, som efter nio partier har drygt 2800 i prestationsrating.

Exvärldsmästaren Anand tillhör de mest frekventa deltagarna i Wijk an Zee och han har räknat ut att han nu sammanlagt har tillbringat ett år på spelorten. På frågan om han kunde tänka sig att flytta dit svarade han: – Nej, här är alltför kallt och vintrigt.

Pågår gör nu också årets populäraste öppna turnering: Gibraltar telecom Open. Turneringarna i Wijk an Zee och Gibraltar överlappar varandra, så det är antingen eller för spelare i världseliten. Bland de topprankade i Gibraltar, som började i onsdags, finns två VM-kandidater: Wang Hao och Kirill Aleksejenko. Högst rankade är Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave. Det finns en kvartett svenska spelare i huvudgruppen: Pia Cramling, Erik Hedman, Juan Bellon och Johan Sigeman.

I damernas VM-final leder regerande mästarinnan Ju Wenjun med 5,5-4,5 över Aleksandra Gorjatjkina.

Bo Wik

bowik@bredband.net