Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Rekord av Fabiano Caruana

Annons

I superturneringen i Saint Louis kom världstrean Fabiano Caruana, Italien, att svara för en unik soloprestation. Efter hela sju raka inledande vinster bromsades han in något med tre avslutande remier. Med sina 8,5 poäng kom han hela tre poäng före tvåan Magnus Carlsen 5,5. Därefter följde Topalov 5, Vachier-Lagrave och Aronian, båda 4, samt Nakamura 3.  Caruanas prestationsrating , 3097, är den högsta någonsin. Över 3000 noterades även av Magnus Carlsen i Nanjing för fem år sedan. Strax efter USA-turneringen undertecknade Magnus Carlsen i sista stund villkoren för den stundande VM-finalen mot Anand i ryska Sotji. Matchen spelas 7-28 november och Krasnodarregionen ska stå för en budget på 21 miljoner.

VM-utmanaren Viswanathan Anand har fått en utmärkt start med två vinster i sitt genrep i spanska Bilbao. I den pågående 4-mannaturneringen deltar även Aronian, Ponomariov och Vallejo. I Bilbao spelas samtidigt också Europacupen för klubblag med deltagande av de svenska lagen Team Viking och SK Rockaden, Stockholm.

Den lokala säsongen har i vanlig ordning också inletts med septemberblixtar. I Östersund kom två spelare jämsides i topp – Sven-Olof Andersson, ÖSS, och Ruben Fuentes, Sundsvall – båda med 4,5 poäng av 5. Remi inbördes men något högre kvalitetspoäng för Andersson. Närmast bakom följde: Adrian Bohman Karlholm 4, Olof Edler, Åke Myrberg, Lennart Burman och Henrik Johansson, alla 3 poäng. I Hammerdals dito vann Fredrik Blixt på 8,5 poäng av 10. Bakom följde närmast Per-Jonas Wik, Ulf Abrahamsson och Stefan Karlsson.

Denna helg, 20-21 september, spelas Veteran-SM i snabbschack i Östersund. Tävlingen spelas på Gamla teatern och i nuläget är ett 20-tal anmälda. Tisdag den 30 september genomförs en kurs för lärare och skolpersonal – schack i skolan – även denna i Östersund. En lokalt intensiv månad!

Bo Wik