Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Peter Svensson vann Augustiblixten

Förra torsdagen arrangerade Hammerdalsklubben Schack 88 en augustiblixt, online, med den ovanliga betänketiden fyra minuter per spelare och parti.

Tävlingen pågick i 70 minuter och vunnet parti gav 2 poäng men man kunde också välja att spela med halva tiden och då vid vinst få 3 poäng. Denna inställning visade sig vara melodin för kvällens segerherre – Peter Svensson – som spelade samtliga sina elva partier med två minuter mot motståndarnas fyra. Resultatet blev tio vinster och endast en förlust i ett av sina möten med Fredrik Blixt. Resultat: 1) Peter Svensson, 30 poäng, 2) Bo Wik 18, 3) Fredrik Blixt 16, 4) Sune Zackrisson 12, 5) Jan Hanning 12, 6) Mohammad Taher Ahmadi, 9 och så vidare.

Tre dagar senare, i söndags, spelades den tredje ronden i svenska blixtserien. I vår aktuella division-II grupp segrade denna gång Stockholms SS överlägset, närmast följd av SS Gambit, Norrtälje, och Schack 08, Norrköping.

Längre bak utkämpades en duell mellan ÖSS och Schack 88. Båda, särskilt ÖSS, i avsaknad av några framträdande spelare. För första gången i onlinespelet kom nu Schack 88 före ÖSS med 46 poäng mot 41 och platserna 6 och 7. Mest poäng hos Schack 88 för Peter Svensson med 19 poäng närmast följd av René Schiller och Bo Wik, båda 12. Hos ÖSS lyckades Jan Hanning bäst med 15 poäng följd av Kazem Rezaee 14 och Bengt Öberg 12. 

Efter att de fyra inledande deltävlingarna i Carlsen Chess Tour genomförts så inleddes i söndags avslutningen med ”Grand final”. De fyra kombattanterna blev här Daniil Dubov, Ding Liren, Hikaru Nakamura och värden själv: Magnus Carlsen. Finalen spelas i utslagsform med bästa av fem matcher i semifinalerna och bästa av sju i finalen.

I det ena mötet överraskade Ding Liren med att vinna första matchen över Carlsen men i skrivande stund har Carlsen 2-1. Nakamura vann sin semifinal med 3-0 över Dubov.

I tisdags utkom det nya numret av TFS, förbundets egen tidning, denna gång ett specialnummer som handlar om skolschack i alla former. Förutom till de "gamla" prenumeranterna trycktes 15 000 extra exemplar som distribuerats till skolklubbar, klassföreståndare och skolor.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel