Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Orrvikens lag är i final!

I lågstadiets lagtävling Sikta mot stjärnorna för femmannalag har Orrvikens skola nu avancerat till slutfinal som ett av fyra lag. Klasslaget från Orrviken besegrade Skottorps SK från Båstad i Laholmsbukten i slutspelets tredje rond och därefter också Vattmyraskolan i Jakobsberg med hela 14-6.

Efter avancemang från gruppspelet, som bestod av 29 grupper med fem lag vardera, har Orrvikens lag nu vunnit hela fyra utslagsomgångar. Finalen med fyra återstående lag spelas nu på onsdag den 3 juni. Alla fyra lag får pris och segrande lag får därtill besök av astronauten Christer Fuglesang i höst.

I söndags spelades den fjärde ronden av fem i den allsvenska onlineserien. ÖSS drabbades nu av flera återbud, däribland båda toppspelarna Denis Puleshi och Tryggve Dahl. ÖSS, som i tredje ronden noterade en fin tredjeplats, föll denna gång tillbaka till nionde plats. Mest poäng tog i ÖSS Jan Hanning, Per-Olov Larsson och Sven-Olof Andersson.

Schack 88, Hammerdal, hade nu för första gången fullt lag med åtta man, och fick nu sin bästa placering hittills med en femte plats. Mest poäng tog Bo Wik, Peter Svensson, Sebastian Granlund och Jesper Rhodin. Debut gjorde här Marie Henriksson som drog in 9 poäng till laget.

Magnus Carlsen har på en presskonferens i Oslo berättat om sitt nya projekt, Chess Tour online, med fyra ytterligare deltävlingar förutom den redan spelade, Magnus Carlsen Invitation. Den första av de nya startade den 19 maj och avlutas nu på måndag, 1 juni. Bland de kvarvarande återfinns i skrivande stund bland annat Carlsen själv och Hikaru Nakamura. Touren som spelas online samlar de främsta spelarna i världen och sammanlagt satsas en miljon dollar på de fem evenemangen. Den sista utgör en Grand final och spelas 9-20 augusti.

I USA avslutas idag superturneringen "Clutch Chess", även denna online och med en prissumma på 100 000 dollar. Formatet är cupform men poängberäkningen, som utformats av GM Maurice Ashley, sägs kräva en ingenjörsexamen för att förstå.

Som ett komplement till lagtävlingen Schackfyran har SSF ordnat en onlinetävling nu under vårterminen. Bland deltagande lag återfinns från vårat distrikt Gällö skola.

Veckans uppgift består av partislutet Najdorf-Glucksberg, 1935. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel