Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Ny tredjeplats för ÖSS

ÖSS svarade i söndags åter för en stark insats i den pågående blixtligans tredje rond. ÖSS hade tidigare en tredje- och en sjundeplats, nu blev det åter en fin tredjeplats efter 134 inspelade poäng, att jämföras med tidigare bästa noteringen som var 109 i första ronden.

Klart mest poäng i ÖSS inkasserade Adrian Bohman-Karlholm, 36, och Denis Puleshi, 33. Närmast följde Jan Hanning, 16, och Sven-Arne Persson, 12. Schack 88 med få deltagare fick i samma grupp nöja sig med åttonde plats. I topp Peter Svensson 26 poäng, närmast följd av Bo Wik 22. Framhållas ska också Marie Henriksson, som över sina 22 partier fick prestationsratingen 1582 och 12 poäng. Serien fortsätter nu med rond fyra på söndag, online på sajten lichess.org

I Danmark har det nyligen spelats två turneringar med vanliga långpartier i lokal. Märkligt nog blev det svenska segrar i båda tävlingarna. I Copenhagen Chess Challenge toppgrupp, GM-gruppen, blev det till och med tredubbelt Sverige när Sverigeettan Nils Grandelius vann på 7,5 poäng av 9 före Linus Johansson och Jonny Hector, 5,5 respektive 5. För Linus innebar resultatet också en GM-inteckning.

Den andra tävlingen spelades någon dag tidigare i Köge söder om Köpenhamn. Att det skulle bli svensk seger här var lika otippat som när Danmark vann fotbolls-EM 1992 i Sverige, utan att vara kvalificerad till turneringen.

Dagarna innan starten för turneringen i Köge fick svenskar inte resa till Danmark men Max Wahlund berättar själv i sin rapport på schack.se hur han trixade sig fram via en hotellbokning i Tyskland, men väl inne på dansk mark fick ”ändrade planer”. Förmildrande dock att östgötar, som Max, just vid starten tilläts inträde i Danmark! Femterankade Wahlund gick och vann turneringen i Köge trots konkurrens av bland andra trefaldige Danmarksmästaren och stormästaren Carsten Höi. 

I tisdags tog världsmästaren Magnus Carlsen ännu en högklassig turneringsseger när han vann fjärde deltävlingen i sin egen Carlsen Chess Tour. I grundspelet med tio spelare segrade Carlsen själv efter att ha vunnit samtliga matcher. De fyra främsta spelade därefter utslagningsmatcher där Carlsen besegrade Svidler och Nepomanitjij vann över Giri. I finalen mot Nepomanitjij var Carlsen klart överlägsen. 

I veckans uppgift ser vi partislutet Imitatio-Dragonflyhunter, 2017. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik 

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel