Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Ny rekordpoäng för ÖSS!

I söndags spelades den femte och sista omgången av allsvenska onlineserien. I toppgruppen, division I, blev det Örgryte SK som tog segern och blev Sverigemästare. I division IV avslutade ÖSS starkt med sin hittills högsta poäng, 177, och en fjärdeplats.

Debut i ÖSS gjorde denna gång 24-årige Adrian Bohman-Karlholm som tog 88 procent på sina 16 partier, och med den höga poängsumman 44 delade han individuellt förstaplatsen med två spelare från Västerås SK II. Tredje bästa poängplockare i ÖSS blev Trygve Dahl som trots bara åtta spelade partier, men med vinst i samtliga partier plus bonuspoäng, fick ihop 28 poäng. De flesta hinner med 15-20 partier på de 90 minuterna.

På femte plats kom denna gång Schack 88, Hammerdal, där ankaret Peter Svensson drog in 30 poäng på sina 19 partier. Framhållas ska också Jesper Rhodin, Schack 88, och Jan Hanning, ÖSS, som båda fick en prestationsrating på över 1900.

I sluttabellen segrade Västerås SK II före Ervalla SS, Örebro. ÖSS kom på femte plats och Schack 88 på sjunde. Efter upp- och nedflyttningar av två lag mellan divisionerna beräknas nu nästa ”säsong” starta redan kommande söndag, 14 juni.

I Magnus Carlsens projekt Chess Tour Online med en miljon dollar i prispotten är man i skrivande stund i slutskedet av den andra deltävlingen - Lindores Abbey Rapid Challenge. Här deltog från början 12 spelare i absoluta världseliten som alla mötte alla. I detta inledande grundspel segrade Hikaru Nakamura på 7,5 poäng närmast före Sergej Karjakin 7 och i en kvartett på 6 poäng återfanns världsmästaren Carlsen. I det efterföljande utslagningsspelet blev Carlsen själv utslagen av Nakamura i den ena semifinalen. I den andra semifinalen vann Daniil Dubov över Ding Liren. I skrivande stund är det helt jämnt i finalen mellan Nakamura och Dubov, 4-4, inför onsdagens sista partier.

De tre återstående tävlingarna i denna tour blir Online Chess Masters 20 juni-5 juli, Legends of Chess 21 juli-5 augusti samt Grand Final 9-20 augusti.

I veckans uppgift ser vi en tjusig mattsättning av östersundsbekante Simen Agdestein, som vann Nordiska Mästerskapen här 1992. Partislutet är från Lyon, 1998, och Simen med de vita pjäserna gör matt i två drag mot Gilles Miralles.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel