Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Norsk seger i Sjakkfejden

Förra helgen genomfördes det årliga utbytet mellan J/H-distriktet och Tröndelag med Thora Storm Skole i Trondheim som arena.

På lördagen spelades sedvanlig match med långpartier och senioravdelningen vanns av norrmännen med klara 8,5-4,5 över de tretton borden. Men vid de åtta främsta borden blev siffrorna 4,5-3,5 i J/H-favör! J/H-segrar för inlånade Mathias Unneland samt Henrik Johansson. Remier för Aleksejs Matchins, Adrian Bohman Karlholm, Christer Mäki, Sven-Olof Andersson samt lagledaren Bengt Öberg.

I juniormatchen fick 12-åringarna Wilhelm Moänge och Tim Vos alltför hårt motstånd mot mer rutinerade spelare.

På söndagen spelades en turnering i blixtschack tillika kretsmästerskap för Tröndelagen med 30 deltagare. Vann gjorde här Even Thingstad på 7,5 poäng av 9. Med i toppen var hela tiden även J/H-spelaren Adrian Bohman Karlholm som slutade fyra på 6,5 poäng. På 4 poäng återfanns en kvartett J/H-spelare: Bengt Öberg, Sven-Olof Andersson, Axel Sahlin och Marie Henriksson.

Vid lördagskvällens gemensamma bankett gav J/H-ordförande S-O Andersson en återblick om bakgrunden till Sjakkfeiden – första tävlingen 1938. Av tradition är ”Feiden” inte bara en kamp utan i högsta grad ett socialt utbyte oavsett spelstyrka och som spänner över alla åldrar – i år från 12 till 77 år!

Sinquefield Cup i Saint Louis utgjorde den femte av totalt åtta deltävlingar i årets Grand Chess Tour. Världsmästaren Magnus Carlsen gjorde en stark avslutning när han efter nio inledande remier vann båda sina två sista partier. Med den spurten kom han precis i kapp ledande Ding Liren och båda hamnade på 6,5 poäng av 11. Något överraskande vann därefter Ding Liren särspelet om förstaplatsen, efter två remier i snabbpartierna avgjorde han med att vinna två blixtpartier. Detta var första gången sedan 2012 som Carlsen förlorat ett särspel. Närmast efter dessa två följde: 3-4) Anand och Karjakin, båda 6, 5-8) Mamedyarov, Nepomanchitchi, Giri och Caruana alla 5,5. 12 spelare av de 16 som är uttagna deltar i varje deltävling.

Resultat från lokala månadsblixtar redovisas nästa fredag.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Kosteniuk-Koneru, damernas blixt-VM 2016. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel