Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Norsk seger i Sjakkfejden

Förra helgen genomfördes det årliga utbytet mellan J/H-distriktet och Tröndelag med Thora Storm Skole i Trondheim som arena.

Annons

På lördagen spelades sedvanlig match med långpartier och senioravdelningen vanns av norrmännen med klara 8,5-4,5 över de tretton borden. Men vid de åtta främsta borden blev siffrorna 4,5-3,5 i J/H-favör! J/H-segrar för inlånade Mathias Unneland samt Henrik Johansson. Remier för Aleksejs Matchins, Adrian Bohman Karlholm, Christer Mäki, Sven-Olof Andersson samt lagledaren Bengt Öberg.

I juniormatchen fick 12-åringarna Wilhelm Moänge och Tim Vos alltför hårt motstånd mot mer rutinerade spelare.

På söndagen spelades en turnering i blixtschack tillika kretsmästerskap för Tröndelagen med 30 deltagare. Vann gjorde här Even Thingstad på 7,5 poäng av 9. Med i toppen var hela tiden även J/H-spelaren Adrian Bohman Karlholm som slutade fyra på 6,5 poäng. På 4 poäng återfanns en kvartett J/H-spelare: Bengt Öberg, Sven-Olof Andersson, Axel Sahlin och Marie Henriksson.

Vid lördagskvällens gemensamma bankett gav J/H-ordförande S-O Andersson en återblick om bakgrunden till Sjakkfeiden – första tävlingen 1938. Av tradition är ”Feiden” inte bara en kamp utan i högsta grad ett socialt utbyte oavsett spelstyrka och som spänner över alla åldrar – i år från 12 till 77 år!

Sinquefield Cup i Saint Louis utgjorde den femte av totalt åtta deltävlingar i årets Grand Chess Tour. Världsmästaren Magnus Carlsen gjorde en stark avslutning när han efter nio inledande remier vann båda sina två sista partier. Med den spurten kom han precis i kapp ledande Ding Liren och båda hamnade på 6,5 poäng av 11. Något överraskande vann därefter Ding Liren särspelet om förstaplatsen, efter två remier i snabbpartierna avgjorde han med att vinna två blixtpartier. Detta var första gången sedan 2012 som Carlsen förlorat ett särspel. Närmast efter dessa två följde: 3-4) Anand och Karjakin, båda 6, 5-8) Mamedyarov, Nepomanchitchi, Giri och Caruana alla 5,5. 12 spelare av de 16 som är uttagna deltar i varje deltävling.

Resultat från lokala månadsblixtar redovisas nästa fredag.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Kosteniuk-Koneru, damernas blixt-VM 2016. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel