Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Italiensk seger i Wien

I Wien, Österrike, har stortävlingen Wien Open genomförts med sammanlagt cirka 900 spelare. I toppgruppen med 401 deltagare segrade GM Alessio Valsecchi , Italien, med 7,5 poäng av 9. Närmast följde hela 10 spelare på 7 poäng.

Annons

Bäste svensk blev GM Ralf Åkesson som i händelse av seger i sista ronden också skulle ha nått 7 poäng. Tyvärr förlorade han det jämna spännande partiet och fick därför nöja sig med 6 poäng och plats 38.

I Saint Louis, USA, är man i slutskedet av FIDE:s GP-tävling med 12 deltagare, alla i den absoluta världseliten. Remiprocenten har varit extremt hög och exempelvis inledde världsmästaren Carlsen och Mamedyarov båda med nio raka remier. Till saken hör att Carlsen tog en överlägsen seger med exakt samma startfält i Zagreb tidigare i år. Nu lyckades Carlsen vinna över Wesley So i tionde ronden och inför slutronden leder kinesen Ding Liren på 6 poäng, närmast följd av Carlsen, Anand, Karjakin och Nepomniachtchi alla 5,5. Fem poäng har Vachier-Lagrave, Mamedyarov och Caruana.

Man noterar också att Magnus Carlsen nu är obesegrad i nära 90 långpartier i följd.

Årets avslutande tävlingar i denna FIDE:s GP-serie blir under november i Rumänien respektive Indien och därefter avslutning med London Classic 30 november-10 december.

I Spanien pågår stortävlingen Sants Open med drygt 700 deltagare fördelade i tre klasser. I toppturneringen deltar Sveriges Tiger Hillarp-Persson som inlett hyfsat bra med tre poäng efter fyra ronder.

81 spelare deltog i tävlingen Lidköping Open och vann gjorde Kim Nygren på 6 poäng av 7. Närmast följde tvåan Bengt Svensson och trean Thomas Ernst, båda 5,5 poäng.

Nu i helgen spelas Sjakkfejden, en landsdelsmatch mellan jämtar och trönder, i Trondheim. Den allra första matchen av detta slag spelades redan 1938 och har därefter arrangerats lite av och till. Sedan nystarten 2005 har den dock strikt spelats årligen, alternerande mellan Östersund och Trondheim. I skrivande stund är 14 man anmälda från vardera lagen till morgondagens match.

Den lokala säsongen inleds därefter traditionsenligt med septemberblixtar i Östersund nu på tisdag 3 september och i Hammerdal torsdag 5 september.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Izoria-Izzat, 2018. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel