Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Elektrisk spänning på nätet

Onlineturneringen Banter Blitz Cup fick en gastkramande upplösning. Omkring en kvarts miljon beräknas ha följt finalen direkt på nätet, enbart youtubes livesändningar noterade 212 000 tittare. Här möttes regerande världsmästaren Magnus Carlsen och utmanaren, blott 16-årige Alireza Firouzja, Iran.

Matchen spelades i först till 8,5 poäng och de båda följdes åt rätt jämnt. I ett parti lyckades Carlsen i svår tidsnöd och sämre ställning ändå mirakulöst promovera fram en dam och utföra matt med till slut endast 0,2 sekunder kvar på uret.

Därefter spurtade Firouzja bäst och segrade med siffrorna 8,5-7,5. Sannerligen imponerande att se en sådan extremt hög spelkvalitet uppvisas i blixttempo. Firouzja, som fyller 17 i juni, har lämnat Iran och bor numera i Frankrike och spelar under FIDE-flagg.

Carlsen har redan fått revansch mot Firouzja i den nu pågående onlineturneringen Carlsen Invitational. Här möts åtta av världens absolut starkaste: Carlsen, Caruana, Liren, Vachier-Lagrave, Giri, Nepomniatchij, Nakamura och Firouzja. Alla möts och därefter blir det finalspel för de fyra främsta.

I första ronden vann Carlsen i en närmast elektrisk rysare över Nakamura med ett briljant offerspel i det extra armageddonpartiet. I rond två fick Carlsen sin revansch mot Firouzja när han vann med 2,5-1,5. Turneringen kan följas från flera sajter, till exempel chessbomb.com

Sveriges Schackförbunds tävlings- och regelkommitté har beslutat att årets Schack-SM, som skulle ha avgjorts i Helsingborg Arena 26 juni-5 juli, inte kommer att spelas. Däremot är man väldigt glada över att ha gjort klart med Helsingborg Arena om att arrangera SM där 2021, med speldatum 2-11 juli.

Som redovisades förra veckan så blev Denis Puleshi vinnare i premiären för lokala onlinetävlingar när han segrade i ÖSS påskblixt. Redan nu på söndag genomförs nästa tävling, Jämtblixten, som är öppen för alla medlemmar i JH-distriktet. Administratör är åter en av  distriktets allt i allo, Bengt Öberg. Från Schack 88 räknar man med att logga in ett halvdussin spelare med Peter Svensson i spetsen. Spelformen blir 3 minuter + 2 sekunder/drag och det gäller att samla poäng under 60 minuter.

Det svenska nystartade seriespelet för klubblag online växer stadigt och i senaste omgången deltog 30 lag och sammanlagt hela 464 spelare.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel