Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Direktsända matcher på nätet från Östersund

Schackintresserade personer kan följa Sjakkfejden på nätet i morgon.

I morgon lördag är det dags för den emotsedda Sjakkfejden – en lagmatch mellan jämtar och trönder, på Gamla Teatern i Östersund. Matchen börjar 13.30 och i nuläget ser det ut att bli 20 bord för seniorerna och tre juniormöten. Av startlistorna att döma verkar det bli en mycket jämn och oviss tillställning.

En överraskande nyhet är att de tre toppborden avses att direktsändas live på nätet.  Även på söndag är det tänkt att de tre främsta borden livesänds när öppna Snabb-DM spelas klockan 10 i samma lokal. Allt detta tack vare JHSF:s lottningstekniker med mera, Henrik Johansson, som den senaste tiden ägnat en hel del tid åt att installera nödvändig programvara och få fram digitala schackbräden. Partierna ska följas via länk från jh.schack.se (sjakkfejden) samt även: länken här.

I morgon lördag spelas också den tionde och sista ronden i världens hittills starkaste turnering – Sinquefield Cup, i Saint Louis. I halvtid efter fem ronder leder världstrean Fabiano Caruana på ofattbara maximala fem poäng. Långt bakom ligger Carlsen och Topalov, båda 2,5, därefter Vachier-Lagrave 2, Aronian och Nakamura båda 1,5.

Världsettan Magnus Carlsen kan hämmas något av två skäl. Dels spelar han säkerligen sekunda öppningsvarianter för att maskera sina avsikter inför den stundande VM-finalen mot Anand, vilket är förväntat. Dels är han missnöjd med valet av arrangörsort för VM-finalen – Sotji i Ryssland, och har just beviljats en extra veckas uppskov innan han måste underteckna avtalen.

Protokollet från SSF:s kongress har nu publicerats och här konfirmeras uppgiften om att ÖSS-spelaren Per-Olov Larsson – numera boende i Oskarshamn – har invalts i styrelsen. Larsson ingår också i både skolkommittén och elitkommittén.

I veckans uppgift gör vit elegant matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net