Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Denis Puleshi vann Jämtblixten

ÖSS-spelaren Denis Puleshi visade med eftertryck att segern i onlinetävlingen "Påskdraget" inte var en tillfällighet, när han i söndags i överlägsen stil även tog hem Jämtblixten. En öppen online-blixt för alla medlemmar i J/H-distriktet och med en fördubbling av deltagarantalet som nu blev 22 man.

Det gällde att samla poäng under 60 minuter med blixtpartier och vinst gav 2 poäng, remi 1. Efter två raka vinster dubbleras poängen för vinster i direkt svit.

Solklar segrare blev Denis Puleshi som fick ihop imponerande 30 poäng och en prestationsrating på 2335! Silver till Peter Svensson, Schack 88, 18, medan bronset gick till Ove Holmen, Steinkjer, 12 poäng. Bäst i ratingklassen 1701-1800 blev Jesper Rhodin, Schack 88,  medan klubbkompisen Jonas Wik kom främst av spelarna 1501-1700.

För många av deltagarna, som till exempel undertecknad, var detta första onlineturneringen men knappast den sista! De flest tyckte att det var skoj, vilket märktes i chatrutan. Tävlingen spelades på sajten lichess.org återigen med Bengt Öberg, ÖSS, vid rodret.

I onlineturneringen Carlsen Invitational har Magnus Carlsen själv ledningen efter fem av sju ronder med sina 11 poäng. Närmast följer Hikaru Nakamura 10, Ding Liren och Fabiano Caruana båda 8. De fyra främsta kommer att spela en "Final four knockout". Varje möte består av fyra snabbpartier och vid behov därefter ett särskiljningsparti. Totala prissumman ligger på 250 000 dollar.

Online-spelandet har den senaste tiden ökat avsevärt och enligt FIDE, världsschackförbundet, spelas det varje dag nu 16 miljoner partier varav nio miljoner enbart på sajten chess.com

FIDE meddelar också att det nu ska arrangeras en nationstävling kallad Online Nations Cup, på chess.com 5-10 maj. Varje lag ska ha en kändiskapten, Garry Kasparov lär vara klar för lag Europa, och varje lag måste ha minst en kvinnlig spelare. Förutom lag Europa deltar Indien, Ryssland, USA, Kina och slutligen "resten av världen". Lagen möts dubbelrondigt och därefter blir det superfinal mellan de två främsta.

Den sista deltävlingen i SSF:s Grand Prix-serie skulle ha utgjorts av Deltalift Open i Tylösand 21-23 maj, men som väntat har den blivit inställd.

Veckans uppgift består av partislutet Maiwald-Panchensko, Wuerzburg Open, 1993. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel