Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Carlsen visade storform

Den 22-26 november spelades ytterligare en deltävling i Grand Chess Tour, när Tata Steel Chess India avgjordes i Calcuttas nationalbibliotek. Världsettan Magnus Carlsen kopplade genast greppet genom att ta en daglig dos med 2,5 poäng av 3 under de tre inledande dagarnas snabbschack.

Därefter vann han även måndagens blixtturnering och med en ledning på hela 5 poäng inför tisdagens avslutande blixt, så gjorde det inte så mycket att Hikaru Nakamura trängde sig precis före Carlsen den dagen.

I snabbschacket räknades dubbel poäng och den slutliga resultatlistan löd sålunda: 1) Carlsen 27 poäng (av 36), 2) Nakamura 23, 3-4) Giri och So, båda 18,5, 5) Liren 18, 6) Nepomniachtchi 17, 7) Anand 16.

VM i just snabb- och blixtschack ska för övrigt spelas 26-30 december i Moskva.

I Bukarest, Rumänien, har veteranernas individuella VM spelats och i klassen för de äldre, 65+, gick segern till högstrankade Rafael Vaganjan, Armenien, som nådde 8,5 poäng på de elva ronderna. Bästa svenskar blev Nils-Gustaf Renman med 7,5 poäng och plats 31 och Nils-Åke Malmdin, Sundsvall, på plats 31 och 7 poäng. Klassen 50+ vanns av Vadim Shishkin, Ukraina, på 9 poäng av 11, och bäste svensk var här Ralf Åkesson (vinnaren av Storsjödraget i somras) med 6,5 poäng och plats 28.

I damernas 65+ vann legendariska Nona Gaprindashvili, Georgien, 78 år fyllda, på 8,5 poäng av 11. Nona var damvärldsmästarinna 1962-78. I klassen W50+ segrade Elvira Berend, Luxemburg, på 8,5 poäng av 11.

I Trondheim samlade turneringen Knut Brokstads minne 62 deltagare. Vinnare blev högstrankade stormästaren Johan-Sebastian Christiansen som vann samtliga sju partier. En fin delad 3-7:e plats nådde Sundsvalls stjärnjunior, 12-årige Adrian Söderström, med 5,5 poäng. J/H-spelaren Anders Nylén fick i det hårda sällskapet 4 poäng och plats 25.

Hos hammerdalsklubben Schack 88 är man nu framme i slutskedet av kommunmästerskapet i långschack. I ledning med ett ospelat parti är Stefan Karlsson på 4,5 poäng av 5. Den ende som kan passera Karlsson är Bo Wik som i så fall måste besegra Karlsson i slutronden, samt dessförinnan uppnå minst remi mot René Schiller. I striden om medaljer finns även Sune Zackrisson och Per-Jonas Wik med i bilden.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Minnebo-Foisor, 1996. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel