Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schackrutan: Carlsen vann igen!

Världsettan Magnus Carlsen, Norge, befäste med eftertryck sin position som överlägset bäst när han tog en klar seger i den superstarka GCT-turneringen i Zagreb, Kroatien. I den avslutande elfte ronden utökade han sin ledning genom att besegra Maxim Vachier-Lagrave.

Annons

Carlsen vann med 8 poäng av 11, och följdes av Wesley So 7; Levon Aronian och Fabiano Caruana 6; Anish Giri, Ding Liren och Jan Nepomnjasjtjij 5,5; Sergej Karjakin 5; Vishy Anand, Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave 4,5; Hikaru Nakamura 4 poäng.

Med den vinsten vann Carlsen sin åttonde turnering i rad och på FIDE:s rankningslista den 1 augusti kommer han att ståta med elo 2882, vilket tangerar hans rekordnotering från maj 2014. Han har nu 79 långpartier i följd utan förlust. Nästa Grand Chess Tour-evenemang är Paris Rapid & Blitz med start den 27 juli. Där är Carlsen inte med.

I de pågående Sverigemästerskapen har Tiger Hillarp-Persson startat bäst i SM-gruppen med sina 3,5 poäng efter 4 ronder. Närmast ligger en trio spelare på 2,5: Erik Blomqvist, Michael Wiedenkeller och Rauan Sagit. Av våra tre JH-spelare har Henrik Johansson startat bäst med vinst i båda sina inledande partier i klass III. I veteran-SM 65+ har Sven-Olof Andersson 1,5 och Per-Olov Larsson 2,5 poäng efter 4 ronder. 1,5 av 4 har i samma veteranklass även tidigare ÖSS-spelaren Josip Vrabec

Förhandsfavorit i klassen är förra årets vinnare, stormästaren Juan Bellon Lopez, som nu startat med 3,5 av 4.

Totalt finns 785 anmälda starter i de 20 klasserna. Ett av bredvidarrangemangen vid SM är en minimatch mellan Sverigeettan Nils Grandelius och engelske stjärnan Luke Mc Shane. De två inledande långpartierna var båda underhållande och skarpa, men slutade likväl med remi i båda fallen. Matchen fortsatte på onsdagen med både snabb- och blixtpartier.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel
Annons