Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Bra start för JH-laget i svenska blixtligan

I söndags startade den 7:e minisäsongen av svenska blixtligan. I den föregående säsongen tog Jämtland/Härjedalens nybildade allianslag seriesegern i division IV. Debuten i division III gick nu över förväntan och JH-laget gick direkt till en ledning som varade i cirka en halvtimme av de 90 spelminuterna.

Den starka starten kom sig till en stor del av ankaret Peter Svenssons rivstart med sju raka vinster. Segrare i denna första omgång av fem blev nu SK Kamraterna, Göteborg, 171 poäng. På andra plats kom Trojanska hästen, Stockholm, 144, medan JH-laget intog en hedersam tredjeplats med 131 poäng. Totalt deltog 10 lag i gruppen.

Poäng för de åtta främsta i JH-laget: Peter Svensson 24, Per-Olov Larsson 21, Jan Hanning 17, Fredrik Blixt 15, Denis Puleshi (endast 7 partier), Mohammad Taher Ahmadi och René Schiller, alla 14, Sven-Olof Andersson 12. I JH-laget ingick totalt femton spelare och i någon mån gynnas ett lag av att ha extra många deltagare, i likhet med lagtävlingen Schackfyran. 

I division I segrade Örgryte SK med GM Tukhaev, Ukraina, som en av titelinnehavarna i laget. På nionde plats kom SK Rockaden, Umeå. I division II blev det norrländsk seger med SS Luleå på förstaplatsen. Totalt inräknades 356 spelare i de tre divisionerna. Antalet lag i de tre divisionerna har utökats något när man fört ihop lagen till tre divisioner i stället för tidigare fyra.  

I går spelades länsfinalen i skolornas lagtävling för årskurs fyra - Schackfyran. I skrivande stund var 13 klasser anmälda och tävlingen som normalt spelas i Östersunds sporthall genomfördes nu online och för att utjämna skillnaderna i klasstorlek så används en omräkningsfaktor som gör det hela mer rättvist. Resultat redovisas i kommande schackruta. 

I söndags spelades en vänskapslandskamp för damer mellan Sverige och Litauen. Matchen spelades online och trots full pott för GM Pia Cramling, 4-0, så vann Litauen matchen med komfortabla 10-6.  Kandidatturneringen som ska utse Magnus Carlsens motståndare i höstens VM-final avbröts halvvägs för drygt ett år sedan, men ska nu återupptas på samma plats i ryska Jekaterinburg med start den 19 april. Ledningen delas av Maxim Vachier-Lagrave och Jan Nepomanitjij, båda på 4,5 poäng av 7.

I veckans uppgift ser vi partislutet Mihalis23-amirmaim, 2018. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel