Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Anders Åström vann ÖSS Open

Östersunds SS har under ett antal tisdagar genomfört turneringen ÖSS Open med betänketiden 30 minuter/parti plus 10 sekunder per drag. Mot slutet blev det tyvärr en del wo-partier men en tämligen odiskutabel och rättvis seger tog Anders Åström på maximala 7 poäng.

Silvret gick till veteranen Stig Holmlund 6, medan bronsmedaljen erövrades av Henrik Johansson, 5 poäng. Övriga deltagare var Bengt Öberg, Rolf Fasth, Taher Ahmadi, Axel Sahlin och Ingemar Olofsson. 

Schack 88 har spelat den tredje och sista deltävlingen i sitt KM i Schack960. Bäst startade Stefan Karlsson med tre raka vinster men avgörandet kom i slutronden att stå mellan Bo Wik och Sebastian Granlund, som även gällde totalsegern i KM:et. I begynnande tidsnöd hamnade Granlund i svårigheter och poängen gick till Wik. Delad 2-4:a blev Granlund, Stefan Karlsson och Per-Jonas Wik följda av Jesper Rhodin och Andreas Gustafsson. Totalt i KM vann Bo Wik på 39 poäng (av 40) och närmast följde Sebastian Granlund 36, Per-Jonas Wik 36, Stefan Karlsson 34, Jesper Rhodin 32, Sune Zackrisson 31,5, René Schiller 14,5, Andreas Gustafsson 14 och Ingmar Larsson-Sethson 13 poäng.

Spelformen uppfanns av Bobby Fischer i syfte att tvingas tänka/räkna redan från första draget. Tävlingen i Hammerdal upplevdes som en stimulerande omväxling och kommer högst troligt att bli årligen återkommande.

I enlighet med SSF:s direktiv har all verksamhet hos såväl ÖSS som Schack 88 nu uppskjutits, även årsmöten.

I den internationella internettävlingen Banter Blitz cup bjöds i onsdags Sverigeettan Nils Grandelius på hårt motstånd när han i sin kvartsfinal ställdes mot världsmästaren Magnus Carlsen. Carlsen som är världsmästare även i blixt- och snabbschack gällde förstås som storfavorit. Resultat i kommande ruta. Grandelius hade tidigare slagit ut Marc Andria Maurizzi, Alejandro Ramirez, Johan-Sebastian Christiansen och i åttondelsfinalen Nijat Abasov med säkra 9–4.

Den mäktiga VM-kandidatturneringen i ryska Jekaterinburg måste brytas efter 7 av de 14 ronderna och ska återupptas troligen till hösten. I topp delas ledningen av Maxim Vachier-Lagrave och Jan Nepomniachtchi, båda på 4,5 poäng av 7.

I veckans uppgift ser vi partislutet Speelman-Poldauf, Tyskland 1998. Vit sätter matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel