Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schackrutan: Adrian och Sune blev månadsvinnare

Så har det nya schackåret på det lokala planet inletts med septemberblixtar i såväl Östersund som Hammerdal. Hos ÖSS visade Adrian Bohman Karlholm att det fina resultatet i blixtturneringen i Trondheim två dagar tidigare inte var en tillfällighet. Han tog nu segern på 5,5 poäng av 6.

Annons

Silver till Sven-Olof Andersson 5, som därmed fick sin svit på åtta raka månadssegrar bruten. Brons till Peter Mozelius, 4 poäng, medan fjärdeplatsen intogs av Taher Ahmadi, 3, följd av Henrik Johansson, Axel Sahlin och Marie Henriksson.

Även i Hammerdal fanns sju man på startlinjen och i en väldigt jämn tillställning hade här tre spelare chans till slutseger inför den sista ronden. Längsta strået drog Sune Zackrisson som knep guldet på 4 poäng av 6, en hårsmån före René Schiller som också fick 4 poäng. Trea blev Bo Wik på 3,5 poäng och därefter följde Sebastian Granlund, Stefan Karlsson, Per-Jonas Wik och Marie Henriksson. Detta var Sunes 34:e seger i tävlingsformen, den första inkasserades i decemberblixten, premiäråret 1988.

Hos ÖSS vidtar nu ett KM med entimmespartier på tisdagar medan Schack 88 har ett snabb-KM med tre deltävlingar på torsdagar. I Hammerdal har man även måndagskvällar för träning, för både juniorer och seniorer.

I tisdags startade World Cup i ryska Khanty Mansiysk med 128 spelare som spelas i utslagsform. Sverigeettan Nils Grandelius inledde med remi i första partiet mot Alexander Rachmanov. Varje match består av två långpartier och vid behov därefter särskiljning med snabb- och blixtpartier. Toppspelare i turneringen med aktuell världsranking är: Ding Liren (3), Anish Giri (4), Jan Nepomniachtchi (5), Maxime Vachier-Lagrave (6), Shakriyar mamedyarov (7) och Wesley So (8).

De två slutliga finalisterna får båda plats i vårens VM-kandidatturnering vars spelplats nyligen bestämts till Jekaterinburg, cirka 150 mil öster om Moskva.

På SSF:s hemsida kan man läsa att världsmästaren Magnus Carlsen och hans team tidigare i år har tagit över den största live- och spelsajten Chess24.com. Nu har han åter gjort en storaffär och köpt sajten chessable 2016 för en miljon pund.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Hamdouchi-Bellahcene, Dubai, 2018. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel