Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: Adrian och Sune blev månadsvinnare

Så har det nya schackåret på det lokala planet inletts med septemberblixtar i såväl Östersund som Hammerdal. Hos ÖSS visade Adrian Bohman Karlholm att det fina resultatet i blixtturneringen i Trondheim två dagar tidigare inte var en tillfällighet. Han tog nu segern på 5,5 poäng av 6.

Silver till Sven-Olof Andersson 5, som därmed fick sin svit på åtta raka månadssegrar bruten. Brons till Peter Mozelius, 4 poäng, medan fjärdeplatsen intogs av Taher Ahmadi, 3, följd av Henrik Johansson, Axel Sahlin och Marie Henriksson.

Även i Hammerdal fanns sju man på startlinjen och i en väldigt jämn tillställning hade här tre spelare chans till slutseger inför den sista ronden. Längsta strået drog Sune Zackrisson som knep guldet på 4 poäng av 6, en hårsmån före René Schiller som också fick 4 poäng. Trea blev Bo Wik på 3,5 poäng och därefter följde Sebastian Granlund, Stefan Karlsson, Per-Jonas Wik och Marie Henriksson. Detta var Sunes 34:e seger i tävlingsformen, den första inkasserades i decemberblixten, premiäråret 1988.

Hos ÖSS vidtar nu ett KM med entimmespartier på tisdagar medan Schack 88 har ett snabb-KM med tre deltävlingar på torsdagar. I Hammerdal har man även måndagskvällar för träning, för både juniorer och seniorer.

I tisdags startade World Cup i ryska Khanty Mansiysk med 128 spelare som spelas i utslagsform. Sverigeettan Nils Grandelius inledde med remi i första partiet mot Alexander Rachmanov. Varje match består av två långpartier och vid behov därefter särskiljning med snabb- och blixtpartier. Toppspelare i turneringen med aktuell världsranking är: Ding Liren (3), Anish Giri (4), Jan Nepomniachtchi (5), Maxime Vachier-Lagrave (6), Shakriyar mamedyarov (7) och Wesley So (8).

De två slutliga finalisterna får båda plats i vårens VM-kandidatturnering vars spelplats nyligen bestämts till Jekaterinburg, cirka 150 mil öster om Moskva.

På SSF:s hemsida kan man läsa att världsmästaren Magnus Carlsen och hans team tidigare i år har tagit över den största live- och spelsajten Chess24.com. Nu har han åter gjort en storaffär och köpt sajten chessable 2016 för en miljon pund.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Hamdouchi-Bellahcene, Dubai, 2018. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel