Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackrutan: 16-åring vann Prag Masters

Storturneringen Prag Masters fick en oväntad avslutning. När två ronder återstod var indiern Vidit Santosh Gujrathi i klar ledning och hade därefter också en överlägsen ställning i näst sista ronden mot David Navara. Då gick det grus i maskineriet och det blev förlust i både detta och i slutrondens parti.

I slutlistan hamnade fem spelare jämsides i topp på fem poäng av nio och däribland tidigare ledaren Vidit.

I det efterföljande särspelet segrade dock säsongens stjärnskott Alireza Firouzja, Iran. 16-årige Firouzja fyller 17 år i juni och spelar under FIDE-flagg. Han kom till Prag som ersättare för Wei Yi, Kina, som hindrades av coronaviruset, och gjorde således ett synnerligen lyckat inhopp från reservbänken. Firouzja har bott i Frankrike en tid och det ligger kanske nära till hands att han kan komma att representera Frankrike i Moskva-OS i augusti.

Nils Grandelius avslutade med en ganska odramatisk remi mot Markus Ragger. Nils var lägst rankad i sällskapet och slutade på sista plats med tre poäng efter sex remier och tre förluster.

Förra söndagen spelades en match i länsserien, division IV, när ÖSS IV vann med 2-1 över ÖSS VI. Poäng i ÖSS IV för Erik Oskarsson och Arturas Kivilsa w.o. Vann i ÖSS VI gjorde Jan Hanning.

I Moskva pågår stortävlingen Aeroflot Open med en total prispott på nära 1,5 miljoner kronor. Av de 97 deltagarna är 63 stormästare och flest deltagare har Ryssland och Indien med 25 spelare vardera. Hittills är det framför allt Subramaniyam Bharath, Indien, som utmärkt sig. Bharath blev IM när han var elva år och nu är han tolv. Tretton blir han först den 17 oktober och innan dess kan han mycket väl vara stormästare. Han ledde i Moskva efter fyra ronder men förlorade sedan mot Rauf Mamedov. Efter sex ronder leder Mamedov på fem poäng och Bharath har fyra poäng med stadig kurs mot en GM-inteckning. Efter sex ronder har Bharat en prestationsrankning på mäktiga 2750.

Även 2020 års Grand Chess Tour med fem deltävlingar blir högklassig, med följande tio spelare: Carlsen, Caruana, Liren, Grisjtjuk, Nepomnjajstjij, Aronian, Vachier-Lagrave, Giri, So och Nakamura.

Veckans uppgift utgörs av partislutet Nei-Timman, Tallin, 1973. Vit gör matt i två drag.

Bo Wik

bowik@bredband.net

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel