Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackfyran klar

1957 års sovjetiske världsmästare – Vasily Smyslov – har avlidit i en ålder av 89 år.

Annons

Han blev den sjunde världsmästaren när han som 36-åring besegrade Botvinnik. Smyslov nådde VM-semifinal ännu vid 63 års ålder och behöll hög spelstyrka i ytterligare många år. Smyslov hade en tydligt strategisk spelstil och var också särskilt stark i slutspel. Han kunde dock även ha blivit sångare då han 1950 exempelvis fick provsjunga för antagning till Bolsjojteatern.

I Västerås har riksfinalen i Talangjakten spelats med två grupper, 10 år och yngre samt 11-13 år. Bland de äldre blev det en överlägsen seger för Egor Norlin, Stockholm, som vann samtliga 8 partier. I 10-årsklassen vann Daniel Johnsson, Säffle, på 7 av 8p. Här kom Umeås Tintin Burman på sjunde plats med 6 poäng. (76 deltagare).

Runt om i länet har nu samtliga sju kommuntävlingar i schackfyran genomförts. Deltagande lag fanns i år från alla våra åtta kommuner men Ragunda och Bräcke hade en gemensam tävling. Tävlingarna har utgjort kval och bra träning inför länsfinalen i Östersunds sporthall lördag 24 april. De främsta lagen i länsfinalen går vidare till riksfinalen i Globen 29 maj.

Sammanlagt har hela 503 elever från 29 olika klasser deltagit. Den största tävlingen var i Östersund - sju klasser och 124 elever.

I lördags spelades en jättelik schacktävling i Globen, Stockholm, när distriktsfinalen i Schackfyran samlade 118 klasser och 2498 tävlande.

I Norrköping pågår ”Påskturneringen” 2-5 april med 178 deltagare varav sex stormästare.

En rättelse från förra veckans ruta: Gunnar Hjorth är förvisso hittills obesegrad i allsvenskan för ÖSS efter 35 insatser (20 vinst och 15 remier) men medelmotståndet ska ha varit 2142.

I veckans uppgift ser vi ett exempel på avdragsattack och spärr som tema. Mer om taktiska teman kan man lära sig på sajten chesstempo.com (taktik).