Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Schackfyran klar

1957 års sovjetiske världsmästare – Vasily Smyslov – har avlidit i en ålder av 89 år.

Han blev den sjunde världsmästaren när han som 36-åring besegrade Botvinnik. Smyslov nådde VM-semifinal ännu vid 63 års ålder och behöll hög spelstyrka i ytterligare många år. Smyslov hade en tydligt strategisk spelstil och var också särskilt stark i slutspel. Han kunde dock även ha blivit sångare då han 1950 exempelvis fick provsjunga för antagning till Bolsjojteatern.

I Västerås har riksfinalen i Talangjakten spelats med två grupper, 10 år och yngre samt 11-13 år. Bland de äldre blev det en överlägsen seger för Egor Norlin, Stockholm, som vann samtliga 8 partier. I 10-årsklassen vann Daniel Johnsson, Säffle, på 7 av 8p. Här kom Umeås Tintin Burman på sjunde plats med 6 poäng. (76 deltagare).

Runt om i länet har nu samtliga sju kommuntävlingar i schackfyran genomförts. Deltagande lag fanns i år från alla våra åtta kommuner men Ragunda och Bräcke hade en gemensam tävling. Tävlingarna har utgjort kval och bra träning inför länsfinalen i Östersunds sporthall lördag 24 april. De främsta lagen i länsfinalen går vidare till riksfinalen i Globen 29 maj.

Sammanlagt har hela 503 elever från 29 olika klasser deltagit. Den största tävlingen var i Östersund - sju klasser och 124 elever.

I lördags spelades en jättelik schacktävling i Globen, Stockholm, när distriktsfinalen i Schackfyran samlade 118 klasser och 2498 tävlande.

I Norrköping pågår ”Påskturneringen” 2-5 april med 178 deltagare varav sex stormästare.

En rättelse från förra veckans ruta: Gunnar Hjorth är förvisso hittills obesegrad i allsvenskan för ÖSS efter 35 insatser (20 vinst och 15 remier) men medelmotståndet ska ha varit 2142.

I veckans uppgift ser vi ett exempel på avdragsattack och spärr som tema. Mer om taktiska teman kan man lära sig på sajten chesstempo.com (taktik).