Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Schack är roligare än tv-spel"

83 fjärdeklassare vistas i samma rum – och det är knäpptyst. Förklaringen stavas: Schack-Fyran.

I går hölls kommunkvalet i den populära tävlingen Schack-Fyran i Strömsund, i dag är de i Åre kommun och på fredag hålls sista kommunkvalet i Krokom.

– Totalt är det cirka 600 barn i hela länet som är med och i år finns alla åtta kommuner representerade, säger Sven-Olof Andersson, ordförande i Jämtland-Härjedalens schackförbund och en av funktionärerna.

På Folkets hus i Strömsunds hade 83 elever från Grevåkerskolan i Hammerdal, Hedenvindsskolan i Strömsund, Backe centralskola och Frostviksskolan samlats. Och det rådde ingen tvekan om att de har blivit trollbundna av schack.

– Det är roligt för det är tyst och man får tänka, säger Elin Jansson och Rebecka Lindroth, som går på Hedenvindsskolan.

Är det roligare är tv-spel?

– Ja, man får tänka själv och det är ingen annan som har gjort spelet innan, säger de och får medhåll av grabbarna i klassen.

Ungefär två gånger i veckan övar de schackspel på skoltid och flera av dem spelar även hemma.

Hela klassen är dessutom rejält tävlingslystna och de flesta har bara ett mål: Först länsfinalen i Östersund den 24 april och sedan den stora nationella finalen den 29 maj i Globen.

I fjol var två skolor från länet med i Globen. Det var Bodum och Nälden, och fyrorna från Nälden kom tvåa.

Men inte bara eleverna tycker att schackspel är kul. Även lärarna har sett fördelen med att låta eleverna ägna sig åt det.

– Det har visat sig vara en bra koncentrationsövning och det är logiskt tänkande, som är likt matten, säger Per Hultin, som är nationell projektledare för hela tävlingen.

Lillemor Näsberg-Sjöberg, lärare på Hedenvindskolan håller med.

– Det ligger nära matten, men alla ämnen gynnas. Där ett strategispel där man måste vara kreativ. Och man måste dessutom vara artig mot varandra när man spelar, säger hon.