Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scenhändelser i höstmörkret

Nycirkus för alla, dockteater för vuxna, Klungans skruvade existenser och en galen Fröken Julie. Scenhösten närmar sig.

Teaterhösten i Östersund startar den 11 september med australiska nycirkuskompaniet Casus "Knee Deep" – en föreställning för alla åldrar. Byteaterns "En stund till" är dockteater för vuxna med turnépremiär i Östersund i slutet av september. Med sig har Lars Sonnesjö dockan Signe:

– Det är som att den här Signe verkligen lever, säger Lisa Engman Roos, teaterkonsulent på Östersunds teaterförening.

I höst får också Östersundspubliken chans att se Norrbottensteaterns "Måste hem innan det blir mörkt" i sin helhet. Pjäsen visades i våras som en del av "Norrländsk passion" och bygger på en segdragen strid mellan ett elbolag och Övertorneå och Haparanda kommuner.

Nordcirkus från Edsåsdalen ger den 12 oktober familjeföreställningen "Skeppet Fasa seglar igen!" med cirkus-prova-på efteråt.

En av höstens höjdpunkter är Anna Petterssons "Fröken Julie". Anna Petterson gör själv alla roller och står för regin i den mycket hyllade pjäsen.

I "Natten den 28 februari" samarbetar Riksteatern med internationella kompaniet NIE. Här skildras en brytningstid i Sverige genom några enskilda människors liv den natt då Palme mördas.

"Rut och Ragnar" hade sin urpremiär i Hissmofors folkets hus med Allan Edwall och dramatikern Kristina Lugn i rollerna, strax innan Edwalls bortgång 1997. Nu gör förre Estrad Norr-chefen Gustav Kling och Ingrid Wallin skilsmässokomedin som går på turné till flera orter i länet.

Många minns Stefan Sauks "Tillfälligt avbrott" i tv-serien Lorry. Något liknande, obehagliga sanningar och skepsis, blir det på scenen i Östersund den 6 november.

– Han gnällde på att det är för snällt och lite tråkigt på scenerna, säger Lisa Engman Roos om honom.

Josette Bushell-Mingo som regisserade ett av vårens finaste gästspel "När vinterns stjärnor lyser här" står för regin i Tyst teaters "Bröderna Marx" – lovande.

I "Gudshjälmen" ställs en mor som är ateist mot en nyfrälst son. Titelns "gudshjälm" finns på riktigt och kan på konstgjord väg framkalla religiösa upplevelser.

Cecilia Kyllinge turnerade förra spelåret i länet som Janis Joplin. I "Tag det rätta – tag Cloetta" ger hon sig i kast med 50- och 60-talet som en del av en musikalisk kvartett.

I slutet av november gör Kingen comeback med sin succeturné "När rocken kom till Sveg" – här kan det bli en extraföreställning. Complete Dance Crew ger "Lost in Complete" – en dansföreställning i spelmiljö.

I slutet av säsongen inträffar en annan höjdpunkt: Klungans senaste samarbete med Birgitta Egerbladh "På rätt sida om okej". Hösten avslutas av "Strindbergs brev till Harriet Bosse" där en annan August får plats.

Läs också: "Galen Fröken Julie till Östersund i höst"