Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Scenglädje i riktig härva

"Här sprider vi glädje och spontanitet", sjunger Teater Fjällhumlorna med eftertryck i den avslutande scenen i sin komedi "Dolda sanningar".

Gruppen består av personer i LSS-verksamhet i Åre kommun samt personal och några pensionärer. Det här är deras sjätte föreställning och mitt första möte med dem.

Historien i korthet: Ingrid vill hyra ut ett rum utan hyresvärdens kännedom, men bara till en kvinna. Flera spekulanter ger sig till känna: Anna med pojkvännen Tomas som låtsas vara lampa, konstnären Albert(ina) och inte minst Ingrids mamma. Talad text blandas med musik av Mikael Eklöv.

Gång på gång kommer också portvaktsparet för att inspektera lägenheten samtidigt som en granne vill lyssna på Melodikrysset och en elektriker försöker fixa strömmen. Förvecklingarna trasslar ihop sig till en riktig härva där det för mig blir ganska svårt att hålla rätt på den alltmer osannolika händelseutvecklingen och de inblandades olika motiv.

Behållningen för mig blir i stället de fina enskildheter som uppstår i den scenglada teaterlek som pågår där glädje och spontanitet mycket riktigt är vägledande. Som Leif Krogstadholms komiska utspel i rollen Albert/Albertina, Maria Westbergs pillemariska beslutsamhet och Bodil Löthgren som sätter sina repliker som en smäck, för att nämna några av insatserna.