Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCB: mentalt viktigt

Det var lite nervöst på torsdagsmorgonen, innan Statistiska centralbyråns väljarbarometer offentliggjordes.

 Ända sedan 1973 har SCB:s sista mätning prickat in vinnande block i det kommande valet. Till skillnad från de återkommande veckomätningarna arbetar SCB ett med betydligt större urval, vilket ger en statistisk tyngd till resultatet.

Efter två rent bedrövliga veckomätningar som visat borgerligt övertag med Moderaterna större än Socialdemokraterna var frågan om SCB skulle bekräfta den borgerliga uppåttrenden. Nej. De rödgröna leder fortfarande över högeralliansen, 50,2–44,2 procent. ”Mentalt viktigt” hade kanske en sportkommentator sagt om de rödgrönas övertag.

För oppositionen kan SCB:s siffror tolkas som att den gemensamma vårbudget som presenterades i maj får väljarnas stöd. Politiken håller. Kanske är det också en vink om att väljarna önskar annan typ av politiker än den moderata sort som kan massa synonymer på ordet skattesänkningar, men i övrigt inte har så mycket att erbjuda medborgarna. Politiker som faktiskt vill använda politiken som ett medel för progressiv samhällsförändring.

Mona Sahlins belackare tvingas frustrerat konstatera att avgörande för människors sympatier inte är partiledarens dialekt, kön eller märke på handväskan. Ett sundhetstecken.

En brasklapp. SCB:s mätning täcker inte in oron för nya ekonomiska bakslag efter Greklandskrisen, effekter som brukar gynna den sittande regeringen. Rapporter om svensk ekonomis starka återhämtning har inte heller fått genomslag i denna mätning.

Notabelt är att två av sju riksdagspartier hamnar farligt nära nedflyttningsstrecket och båda är borgerliga, Centern (4,6) och Kristdemokraterna (4,5). Hur länge till vågar Göran Hägglund agera lydig knähund? Och Maud Olofsson, hur långt ner i det nyliberala träsket ska hon driva sitt parti?

Till sist kan konstateras att medborgarna i mellersta Norrland utmärker sig som synnerligen upplysta och ideologiskt förankrade. Socialdemokraterna backar i hela landet, men i dessa räjonger samlar ändå partiet 48,5 procent. Respekt!