Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA: Vi sätter ribban högt när det gäller miljöhänsynen

Från SCA:s sida medges att nya fel begåtts i Andsjön och att träd fällts som man borde ha lämnat. Men det är olycksfall i arbetet där den anlitade entreprenören inte följt SCA:s instruktioner. På måndag ska skogsbolaget åka ut till Andsjön och göra sin egen utredning.

Annons

SCA:s informationschef Rolf Edström vill absolut inte jämföra avverkningen i Andsjön, Åre kommun, med förra sommarens avverkning i Krokom. Där var det mycket som inte blev rätt.

Men i Andsjön är kritiken begränsad till just brandljuden.

– Vi har fällt träd med brandljud men i övrigt tror jag det är ganska lite paralleller till Blåbärstjärn där vi fick väldigt mycket kritik. Där menade man ju att det var betydligt sämre än så, säger Edström.

Men det Naturskyddsföreningen tycker är anmärkningsvärt är ju att ni gör detta igen?

Edström menar att skogsbruk är komplicerat och att vissa misslyckanden tyvärr återkommer. Ibland blir det fel.

– Om det vore så lätt att man säger det här ska vi aldrig göra igen, då skulle man aldrig återupprepa ett fel. Den här gången tycks det också ha blivit ett fel och vi är de första att beklaga, säger han.

Edström ifrågasätter inte heller Malin Sahlins uppgifter om att träd tagits ut.

– Har hon sett att träd kapats i tre delar för att tas ut så är det säkert så och då har vi inte följt reglerna, menar han.

Men i det stora hela tycker han att SCA satt ribban mycket högt när det gäller miljöhänsyn. Varje gång ett naturvärdesträd fälls är förstås ett misslyckande. I det här fallet beror det troligtvis på att entreprenören helt enkelt missat brandljuden på träden, kanske har de kommit in från en sida där det inte syntes.

Visserligen ska man då ett träd fälls felaktigt stanna till och undersöka området. Men enligt Edström är det oerhört svårt att få människor att alltid följa de instruktioner som ges.

På måndag ska SCA göra sin egen utredning i Andsjön för att se vad som kan ha gått fel. Därefter kommer Naturskyddsföreningen att få ett svar.