Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA gödslar Jämtländska skogar under svamp- och bärsäsongen

Lagom till bär- och svampsäsongen gödslar SCA jämtländska skogar. Medlet är inte farligt, men många drar sig ändå för att ge sig ut i skogen efter gödselspridningen.

Stora vita plastsäckar står just nu utplacerade längs med väg 535 mellan Åsarna och Storsjö Kapell. Säckarna innehåller Kalkammonsalpeter som är en form av skogsgödsel. Och under de närmaste dagarna kommer innehållet att spridas ut på SCA:s ägor i området.

– Det är våra gallrade skogar som kommer att gödslas med hjälp av traktor, berättar Mats-Åke Lantz, gödselansvarig vid SCA.

Men tidpunkten för gödslingen irriterar boende längs sträckan.

– Det känns lite olustigt och en illa vald tidpunkt med tanke på att det är bär- och svamptider, säger en boende till LT.

Kalkammonsalpeter innehåller kväve och kalk och är inte farligt eller hälsoskadligt. Det är därför ingen fara att plocka bär och svamp i området efter gödslingen, enligt SCA.

– Det är exakt samma typ av mineralgödsel som bönderna använder till exempelvis potatis och korn. Om vi köper tomater från ett växthus har de gödslats med exakt samma typ av medel, säger Mats-Åke Lantz.

Samtidigt säger sig Mats-Åke Lantz ha förståelse för oroliga bärplockare som tycker att tidpunkten för gödslingen är illa vald.

– Vi startar i maj och håller på till i september, men det ska inte påverka bären och svampen, försäkrar han ännu en gång.

Men för vissa bäruppköpare kan gödslingen ställa till problem. De tillverkare som producerar kravmärkta produkter får inte använda sig av bär som är plockade på marker som gödslats med mineralgödsel.

Uppköparen Åke Rudin i Bräcke har köpt och sålt bär i drygt 15 år. När han tidigare handlade med bär som skulle användas till kravmärkta produkter var han mycket noga med att de plockare han har knutna till sig inte skördade på områden där skogen gödslats. Och trots att han inte längre handlar med kravmärkta bär rekommenderar han sina plockare att ändå inte skörda i skogar som gödslats.

– Jag brukar höra mig för var bolagen gödslat och rita med rött på vår gemensamma karta. Teoretiskt sett tror jag inte att det spelar någon roll, men det känns bättre att inte plocka i de områden som besprutats, säger Åke Rudin.

Totalt gödslar SCA omkring 10 000 hektar mark i Jämtland i år. Förutom skogarna mellan Åsarna och Storsjö Kapell gödslas just nu även områden i Bräcketrakten samt i norra Jämtland. Där använder man sig av helikopter.