Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SCA frias efter skadlig avverkning

Skogsföretaget SCA frias i en dom där bolaget anklagades för otillåten miljöverksamhet i samband med avverkning vid Långstrandsberget i Ragunda kommun.

Avverkning och gallring skedde i ett område Natura 2000-område. Tunga skogsmaskiner användes på mark som är klassad som särskilt bevarandevärd.

Det blev djupa spår i marken och i åtalet hävdades att maskinerna kan ha orsakat skador på trädrötter och att förekomsten av rödlistade marksvampar missgynnats under viss tid.

Högar med avverkningsrester lämnades och flera av skadorna bedöms vara av bestående karaktär.

SCA lade ut jobbet på en entreprenör och bolaget uppgav under rättegången att entreprenören avvek från uppdraget på eget initiativ.

När uppdraget lämnades från SCA till entreprenören fanns omständigheter som till viss del är oaktsamma, men enligt tingsrätten krävs grov oaktsamhet för fällande dom och det når man inte upp till i det här fallet.

Bolaget markerade gallringsområdet på karta och i terrängen. Enligt tingsrätten hade SCA skäl att utgå från att entreprenören höll sig till detta område.

Att markeringen i terrängen inte uppfattades som tydlig av entreprenören, så att han insåg det olämpliga i att köra där, innebär ändå inte att det är frågan om grov oaktsamhet från SCA:s sida.