Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saviano kommer till Sverige

Annons


Den dödshotade italienske författaren Roberto Saviano tackar ja till Svenska Akademiens inbjudan. Han kommer till Sverige för att hålla en föreläsning om det fria ordet, säger han i en intervju i tidningen Expressen.

-Ja, det är klart att jag tänker åka dit. Jag vill berätta för Akademien vad litteraturen fortfarande kan åstadkomma i Europa 2008.

Ännu så länge är det inte klart med något datum för resan till Sverige - eller om Salman Rushdie, som Akademien önskat, kommer att medverka under föreläsningen.

Den 28-årige Roberto Saviano lever under ständig bevakning sedan hans bok "Gomorra", om den neapolitanska maffian camorran, blivit en försäljningssuccé. I intervjun säger han att han inte ångrar att han skrev boken, men att han "har börjat ogilla den" på grund av att den så kraftigt begränsat hans liv. Saviano menar dock att uppståndelsen kring "Gomorra" visar på litteraturens kraft att förändra.

-Det är det jag skulle vilja berätta när jag åker till Stockholm: i vissa områden är litteraturen faktiskt ett verktyg att förändra världen med.

Mer läsning

Annons