Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satte upp övervakningskamera i lunchrummet

– Vi anställda anser att chefen har satt upp övervakningskameran i lunchrummet som en fälla, eftersom chefen samtidigt ställt in lådor med bröd och allehanda utgångna varor, varor som vi tidigare fick ta som vi ville.

Det råder upprörda känslor på hos de anställda vid Hemköp och Jämtbagaren i Östersund. Anledningen är att chefen för Hemköp, Helena Falkeström, monterat in dolda kameror i det gemensamma lunchrummet. Kameror som ska avslöja vilka som tar varor från de kartonger med överblivna varor, som de anställda tidigare fick ta som de ville.

– Hon har helt klart gillrat en fälla för att kunna sätta dit den som tar något ur kartongerna, säger en av de anställda upprört till LT.

Hemköp delar omklädningsrum, toaletter och lunchrum med Jämtbagaren i samma fastighet.

– Tidigare ställde Hemköp ut kartonger i lunchrummet med bröd där datumet just gått ut eller olika reklamartiklar som inte längre ingår i någon kampanj. Vi fick plocka åt oss det vi ville av varorna och så har det varit i många år. Men nu har Hemköp fått en ny chef och hon började med att montera in dolda videokameror i lunchrummet, men kartongerna med de utgångna varorna finns kvar. Tydligen så har hon satt upp kamerorna enbart för att kunna sätta dit de anställda som plockar på sig någon vara. Förra veckan tog en anställd från Jämtbagaren ett paket kex. Hon är nu portad hos Hemköp och får inte ens komma in i butiken om hon vill handla.

Anders Andersson är ombudsman på Livsmedelsarbetarförbundet. Han ser allvarligt på kameraövervakningen i lunchrummet hos Hemköp.

– Här handlar det om flera överträdelser. Sätts kameror upp så ska det finnas skyltar som visar det. Dessutom får inte filmerna sparas. Enligt uppgift ska hon ha lagrat filmen på sin dator vilket också är förbjudet.

Jämtbagarens chef, Kim Metsälä, säger att de ska anmäla Helena Falkeström för brott mot personuppgiftslagen.

– Falkeström har brutit mot flera bestämmelser, säger han.

Han berättar också att den anställde med kexpaketet är alldeles förkrossad över det inträffande.

– Hon handlade i god tro. Vi ställer också varor i lunchrummet som de anställda får plocka på sig.

– Nu är stämningen på jobbet helt förstörd, säger han.

Helena Falkeström vill absolut inte prata med LT om kamerorna i butikens lunchrum.

– Jag har inga kommentarer. Jag hänvisar till säkerhetsavdelningen hos huvudkontoret i Stockholm, säger hon.

På säkerhetsavdelningen hos huvudkontoret i Stockholm hänvisar man till säkerhetschefen Lars-Åke Ekman.

Men säkerhetschefen vill heller inte prata om kamerorna i Östersund. Han hänvisar LT vidare till Hemköps informationschef.

– Vi har haft möte här om kamerorna i Östersund och vi har kommit överens om att Maria Nobel ska svara på alla frågorna i det här ärendet, säger Lars-Åke Ekman.

När LT ringer informationschefen Maria Nobel så går hon inte att nå för en kommentar.

De dolda kamerorna i Hemköps lunchrum är tydligen inget Hemköp vill tala öppet om.