Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Satte skogplant på sommarlovet – 34 år senare gallrar de samma skog

1976 planterade Sven-Göran Persson och Peter Persson skogsplant i Börtnanområdet.

Nu gallrar de samma skog som de var med och satte i jorden för 34 år sedan.

Under 70-talet arbetade kusinerna Sven-Göran Persson och Peter Persson med att sätta plant i skogarna kring Börtnan. Precis som för många andra tonåringar var det ett bra sätt att tjäna extra pengar under sommarloven. Sommaren 1976 var det området vid Tävjeåsen som försågs med unga plantor.

– Det jag minns av området var att det var stort som tusan, berättar Sven-Göran Persson.

I vuxen ålder fortsatte de båda att jobba inom skogsindustrin. Peter blev entreprenör och Sven-Göran satsade på att bli åkare.

Tidigare i år fick de uppdraget att gallra skog samt att transportera bort virket för SCA:s räkning. Senare visade det sig att just den skog som de fått i uppgift att gallra är den samma som de en gång var med och planterade.

– Lite speciellt känns det allt, säger Sven-Göran Persson.

– Jag hade naturligtvis inte en tanke på att jag skulle vara med i gallringsarbetet när vi planterade. Det enda jag hade i huvudet då var att få råd med en moped, fortsätter han.

Leif Härjegård, produktionsledare på SCA i Svenstavik, tror att det är relativt exklusivt att samma män både planterat skogen och gallrar den.

– I södra Sverige kanske det händer mer ofta, men här uppe tror jag att det är rätt ovanligt. Och att det är två stycken gör det säkert ännu mer unikt, säger Leif Härjegård.

Peter och Sven-Göran har inte varit i den aktuella skogen sedan 1976. Och de tycker att mycket har hänt sedan de var där senast.

– Området är av naturliga skäl väldigt olikt sedan vi var här sist, säger Peter Persson.

Eftersom Peter Persson och Sven-Göran Persson spenderade många sommarlov med att plantera plant kan de i framtiden komma att bli tal om fler uppdrag att gallra skogar som de varit med att plantera.

– Det är inte omöjligt, avslutar Peter Persson.