Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt upp regler för när jobbmobilen ska vila

Annons

Mobilen har blivit en ständig följeslagare för många. Den underlättar möjligheten att jobba utanför kontoret men mejlen och samtalen riskerar att följa med på semestern. Arbetsgivarna måste ta ansvar för de anställdas arbetsmiljö och skapa tydlighet kring var gränsen går mellan arbete och fritid.

Unionens senaste undersökning om tjänstemännens tillgänglighet under semestern visar att fyra av tio tjänstemän kollar sin jobbmail i mobilen under semestern men lika många skulle vilja slippa det. En av fyra känner att tillgängligheten under semestern hindrar dem från att koppla av och en av fem anser att det ibland skapar konflikter med familj och vänner.

Arbetsgivarna har ett ansvar för sina anställdas arbetsmiljö. Trots det är det bara en av tre tjänstemän som uppger att arbetsplatsen har regler för när man kan logga ut från jobbmejl och telefon.

Tillgänglighet efter arbetstid är en kulturfråga på arbetsplatsen som skapas genom arbetsgivarens, medarbetarnas och den enskilde tjänstemannens handlingar och förväntningar. Det betyder att det krävs ständiga diskussioner för att se de strukturer och regler som kan hindra de anställda från att få en bra balans mellan arbete och fritid.

För att man ska orka vara produktiv på jobbet måste det finnas möjlighet till en ostörd och sammanhängande fritid. Vi har alla ett ansvar för att sätta gränser men ansvaret är i första hand arbetsgivarens. Som det står i Arbetsmiljölagen: ”Teknik, arbetsorganisation och arbetsinnehåll ska utformas så att arbetstagaren inte utsätts för fysiska eller psykiska belastningar som kan medföra ohälsa eller olycksfall”.

När jobbet alltid är närvarande är det är svårt att sätta gränser. Vem bestämmer när man kan stänga av mobilsynken och prata in ett frånvaromeddelande i jobbmobilen. Otydligheten riskerar att skapa stress på arbetsplatserna och i familjerna.

Hur många företag i Jämtland har mejl- och mobilregler för sina anställda? Och hur många är beredda att skapa sådana? Hör av er till oss på Unionen så hjälper vi er. Unna era anställda att koppla av. Och låta jobbmobilerna vila.

Ingrid Nordstrand, regionchef Unionen Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel