Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sätt strypkoppel på hundägarna

Mats Odell (KD) har i och för sig rätt när han säger att det inte är en mänsklig rättighet att äga hotfulla hundar.

Han har också rätt i att dessa så kallade kamphundar är ett säkerhetsproblem på sina håll, i vissa bostadsområden, kvarter, trappuppgångar.

Nu är det förvisso mycket som faller utanför kategorin mänskliga rättigheter och varför föreslår inte Odell ett generellt förbud mot att köra motordrivna fordon? Runt 400 personer dör årligen i trafiken, bilar och motorcyklar är rena dödsmaskinerna. Om de framförs av fel person. Däri ligger poängen – problemet sitter inte i hunden eller bilen utan i ägaren. En Morakniv i en elektrikers verktygslåda utgör ingen fara för allmänheten, det gör en kniv nerstoppad i byxlinningen på en aggressiv yngling i 20-årsåldern.

Jag vet inget om hundar, men det gör Svenska kennelklubben och djurgruppen hos Stockholmspolisen och deras åsikt är tydlig: det är den oansvarige hundägaren som är farlig, inte hunden. En polis med erfarenhet av kamphundar går så långt som att föreslå hundlicens för att gallra bort olämpliga hundägare. Innan man överväger drastiska åtgärder som licens eller generella förbud borde man kanske först titta på den lagstiftning som finns på området. Faktum är att polisen sedan 2008 har befogenhet att ta ifrån olämpliga hundägare deras sällskapsdjur. De som trotsar förbudet riskerar att få spendera tid bakom galler.

Ett totalförbud mot utvalda hundraser, likt det som nyligen infördes i Danmark, kan säkert framstå som ett handlingskraftigt svar på ett växande problem.

Ponera då att Mats Odell lyckas övertala sina regeringskollegor, vad skulle effekten bli? Kommer typerna som i dag använder sina kamphundar för att sprida skräck att övergå till mysiga hemmakvällar med sina nyinskaffade katter? Det går i princip att träna upp vilken hund som helst att uppträda aggressivt. Risken är att man bara flyttar över problemet till andra hundraser. Det gör ju lika ont att bli biten av en schäfer som en pitbullterrier.

Det finns 700 000–800 000 hundar i Sverige. Att äga ett sällskapsdjur är något av en folkrörelse. Låt inte en liten klick förstöra för den stora gruppen.

För övrigt känns det en smula motsägelsefullt att just en krist demokrat gå r fram som den store förbudsivraren. Var det inte KD som skulle sluta med pekpinne politiken? Eftersom det snart är val kan man kanske ha lite överseende med Mats Odell s utspel . Det är nu som hundbenen ska kastas ...